Stručnom praksom do stalnog posla

Stranim firmama koje posluju u Kruševcu nedostaju radnici, pre svega mladi i obrazovani, koji mogu da se prilagode novim tehnologijama i poslovnoj politici. Program stručne prakse, koji se sprovodi preko Nacionalne službe za zapošljavanje, pokazao se kao dobar recept za sticanje neophodnog znanja, ali i šansa za stalni posao.

Saradnja filijale Nacionalne službe za zapošljavanje sa američkom kompanijom "Kuper Tajers" započela je pre tri godine, kada su prvi praktikanti krenuli na obuku obuku.

"Svake godine ljudima iz Nacionalne službe za zapošljavanje izlažemo naše potrebe i planove vezane za fabriku, kakvu vrstu proširenja planiramo i koji su nam kadrovi potrebni. Uglavnom tražimo mašince, elektroinženjere, tehnologe, ali i druge stručnjake. Od 41 pripravnika, dvadesetdevetoro je dobilo stalni posao, znači preko 70 procenata", kaže Timoti Grilijot, direktor fabrike.

Kada je ovaj program zaživeo bilo je i odbijanja (od strane onih sa srednjom školom ili fakultetom koji su čekali posao ) srednjoškolaca i visokoškolaca da praksu obavljaju uz nadoknadu od 12 do 16.000 dinara mesečno. Oni koji su prihvatili nisu se pokajali.

"Izabrana sam kao praktikant u sektoru planiranjja uz veliku podršku kolega i menadžmenta svakog dana sam sve više napredovala i dobijala više zadataka. Na osnovu pokazanih rezultata pre nego što je istekao Ugovor o praksi dobila sam ponudu za posao u istom sektoru", kaže Aleksandra Perić, dip.ing organizacionih nauka.

"Radim u svojoj struci kao procesni inženjer u pogonu i pratim kvalitet, tako da su fakultet i posao usko povezani", kaže Tamara Jevtić, mašinski inženjer.

Iskreno nadala sam se poslu pošto sam davala svoj maksimum i trudila da se što više stručno usavršim u poslu.

Oni koji nisu dobili stalni posao stekli su neophodno iskustvo i preporuku za novog poslodavca, nekog od stranih investitora koji započinju, ili proširuju proizvodnju u Kruševcu.

"Tako da ćemo iza Nove godine imati veći broj radnih mesta, ali da ćemo imati i ljude koji su spremni da na tim mestima rade. Mi smo pokrenuli jednu veliku akciju saradnje sa srednjim stručnim školama i fakultetima kako bi videli gde su naša deca iz Kruševca i okruga i pokušali da ih vratimo u Kruševac", kaže Predrag Marković, direktor filijale NSZ Kruševac.

Sa poslodavcima se istovremeno pregovara o stipendijama koje bi najboljim učenicima i studentima osigurale posao nakon završenog školovanja i obavljene stručne prakse.




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи