Festival kratke priče u Kikindi

U Narodnoj biblioteci u Kikindi i beogradskom "Gastro baru" održan je dvodnevni 12. Međunarodni festival kratke priče "Kikinda šort". Po prvi put na festivalu su učestvovali autori iz svih republika bivše Jugoslavije, te Mađarske i Rumunije. Do sada je festival ugostio skoro 200 pisaca iz preko trideset zemalja.

Amer Tikveša, profesor književnosti iz Bosne i Hercegovine, koautor je čitanki od petog do devetog razreda osnovne škole. Kratka priča je njegovo književno opredeljenje.

"Kroz nju se najlakše izrazim i najlakše stupim u neku interakciju s publikom. Recimo, priče su nastajale na Fejsbuku i to je faktički dnevna komunikacija o nekoj zaokruženoj književnoj cjelini u koju je sabijeno sve ono što si htio da kažeš", ističe Tikveša.

Jasna Žmak iz Hrvatske radi kao dramaturkinja, književnica i scenaristica. Pored jedne knjige proze napisala je niz kratkih priča u regionalnim časopisima i zbornicima. Kaže da voli istraživati jezik, njegove skrivene elemente i potencijale, što se oseća i u priči koju je pročitala.

"To je priča iz moje prve knjige, koja se zove "Moja Ti", koju ja ponekad zovem i romanom, zato što se sastoji od niza priča koje su, zapravo, jako povezane i sve tematizira  ljubav između dvije djevojke. I u tom odnosu je i jezik, kog sam upravo spominjala. To je jedan bitan faktor, tako da je to priča o ljubavi, i o ljubavi prema jeziku, i o ljubavi između dvije djevojke i jezika", objašnjava Žmak.

Književna kritičarka Jasmina Vrbavac pratila je sve festivale od početka, od 2006. godine. Ističe da je ova manifestacija oduvek upoznavala i umrežavala  mlade evropske autore sa urednicima i izdavačima.

"Ja sam sigurna da je i ove godine publika uživala u kvalitetu ove kratke proze koju je slušala, jer su zaista sve pripovetke i kratke priče bile izvanredne i na visokom književnom nivou", naglašava Vrbavac.

Održavanje 12. Festivala kratke priče "Kikinda šort" podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи