Veći odziv za vakcinaciju u Bujanovcu, Vranju i Preševu

Od početka epidemije malih boginja u Bujanovcu je registrovano dvoje obolelih, u ostalim opštinama Pčinjskog okruga epidemije nema, a u Vranju i Preševu ima po dvoje obolelih.

Od oktobra, od prvih slučajeva morbila, u Vranju je povećan broj vakcinisanih, pre svega dece.

"Ukupno je odziv 17 posto u poređenju sa prethodnim periodom, iz prethodnog perioda od devet meseci. Što možemo da kažemo da jeste povećanje broja vakcinisane dece od primo vakcine protiv malih boginja", kaže dr Jadranka Ajanović, upravnik Doma zdravlja u Vranju.

Povećan je i broj onih koji se vakcinišu u bujanovačkom Domu zdravlja za oko 30 odsto u odnosu na period pre epidemije. Roditelji dovode bebe, ali i decu školskog uzrasta na vakcinaciju i revakcinacinaciju.

"Mislim da je važna vakcinacija s obzirom da smo čuli o malim boginjama, mislim da je važno da dovedemo bebu", kaže Bojan Manić, roditelj.

"Moja deca su primila, pa sada i moja unučad. Mislim da je sasvim normalno za bebu, da je zdravo", kaže Ružica Rajković, baka.

Od šestoro regisrovanih četvoro su još uvek na lečenju, a sumnja se da male boginje ima i još dvoje dece i porodica iz sela kod Vranja.

"Imamo nesigurnu, izuzetno nesigurnu situaciju. Ono što u narednom periodu možemo očekivati, s obzirom da imamo neka saznanja iz kontakata koja su ranije bila prisutna. To je nezvanično, da ćemo najverovatnije imati jednu porodičnu epidemiju na teritoriji grada Vranja", kaže dr Goran Ristić, spec. episemiolog u ZZJZ u Vranju.

Vakcinacija je jedina zaštita od malih boginja, kažu lekari, obavezna je u drugoj i sedmoj godini života. Iako je povećan broj vakcinisanih epidemiolozi pozivaju i ostale da se zaštite.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара