Vetar oborio stabla na Tari

Olujni vetar koji je pre dva dana duvao i u Zapadnoj Srbiji, naneo je veliku štetu u Nacionalnom parku Tara. Izvaljene su hiljade kubnih metara drveta, na području Predovog krsta i Kaluđerskih bara, i to su tek prve procene po obilasku terena.

Dok se vetar, koji je duvao 60 kilometara na sat nije smirio, nije ni bilo bezbedno zalaziti dublje u šumu.Ali I na prvi pogled je bilo jasno da je načičnjena šteta - velika. Stradale su uglavnom stabla smrče i jele, i to višegodišnje, zdravo drveće.

"Kad je sneg vlažan, mokar, kad je podloga raskvašena, uglavnom se izvaljuju velika stabla,zbog korenovog sistema koji je tanjirast.Došlo je do poremećaja geološke podloge, zemljišta I vidite šta se desilo", kaže Dragan Đurić, Nacionalni park Tara.

Nacionalni park Tara obuhvata gotovo 25.000 hektara, i po očuvanosti i raznovrsnosti šumskih ekosistema, među kojima su i reliktne vrste, spada u najbogatija i najvrednija šumska područja Evrope.

Preživela je omorika na Tari I ledeno doba, oporaviće se planina i od ovog nevremena,ali se poslednjih godina, mnogo toga "navalilo" na nju: I požari, i vetrovi i štetočine - zato je na ljudima da povedu računa, i da sačuvaju ovu riznicu prirode.

"Šta je nama sada prioritet - da što hitnije reagujemo,da ne sačekamo letnji period,rojenje potkornjaka, takozvane sekundarne štetočine koje će doći na gotovo i da naprave novi dar-mar koji nam je bio, i da nam se to ne dogodi", kaže Dragan Đurić, Nacionalni park Tara.

Trka sa snegom već je počela - jer je i jedan dan padavina dovoljan da veliki deo šume postane nedostupan, i čuvarima onemogući rad, a zaštita vrednosti i zdravlja ovih dobara je osnovno o čemu se staraju.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво