Šišarke unosan posao za požeški kraj

U požeškom rasadniku već su rezervisana mnoga božićna drvca, a cene smrče, pančićeve omorike i srebrne smrče kreću se od 660 do 1.200 dinara.

Proređena stabla jelki u požeškom rasadniku najavljuju predstojeće praznike. Po tradiciji potražnja za smrčom, pančićevom omorikom i srebrnom smrčom raste uoči Nove godine. Međutim, poslednjih godina sve više je onih koji četinare ne smatraju samo prazničnim kućnim ukrasom. Zbog toga prodaja tih sadnica počinje u oktobru i traje do marta.

"Između trista i četiristo hiljada sadnica. Govorimo o nekom periodu od pet, šest godina. Sadnice koje iz našeg rasadnika idu, koje se prodaju, šalju se po celoj Srbiji u šumska gazdinstva, znači u okviru preduzeća "Srbijašume". A naravno, tu su i treća lica, sopstvenici koji žele da zanove, odnosno da izvrše pošumljavanje nekih golih površina, koje su u njihovom vlasništvu", kaže dipl. ing šum. Predrag Tasić, Semenski centar "Srbijašume" Požega.

U Požegi se proizvodi i seme za domaće tržište, ali se izvozi i u Holandiju, Mađarsku, Češku. Nakon tog procesa ostaju šišarke, koje takođe nalaze kupce.

"Najveća zainteresovanost je pred Božićne i novogodišnje praznike. Ljudi to kupuju za dekoracije, za razne ukrase, tako smo imali priliku da smo izvozili u Austriju, manji deo u Mađarsku. To je za sada što smo uspeli da plasiramo sirovine", kaže dipl. ing šum. Slaviša Radosavljević, direktor šumskog gazdinstva JP "Srbijašume" Užice.

Od maštovitosti dekoratera zavisi aranžman sa šišarkama, a najlepši ukrasi za jelku jesu oni prirodni. Umesto da bude posečeno, božićno drvce uvek treba kupovati zajedno sa busenom.

A nakon praznika, oni koji su se opredelili za prirodne sadnice, treba da ih vrate i tamo gde pripadaju - prirodi.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво