Valjevski "Abrašević" postao ustanova kulture

Kulturno-umetničko društvo "Abrašević" u Valjevu, koje postoji 112 godina, od Nove 2018. postaće ustanova kulture. To je odlučeno je na poslednjoj sednici Skupštine Grada kako bi "Abrašević" funkcionisao i finansirao se u skladu sa zakonskom regulativom.

Da valjevski "Abrašević" ne bude podstanar i da ima stabilno finansiranje iz lokalnog budžeta, a ne samo pojedinačnih projekata na konkursima, to je bio je glavni motiv za promenu statusa.

Kulturno-umetničko društvo od 01. janura postaće Centar za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević".

"Abrašević posle 112 godina ima u svojoj, da kažemo, delokrugu rad sa horom, rad sa orkestrom, rad sa pozorištem, to će i dalje nastaviti da se neguje samo, da kažemo, dosta sigurnije. Neće niko moći da nas, da kažemo, istera iz naših prostorija i nećemo morati da plaćamo zakupninu", kaže Milena Urošević, sekretar KUD "Abrašević" Valjevo.

Promena statusa sa jedne strane izazvala je pozitivne reakcije članova, sa druge dovela do ozbiljnog osipanja članova folklornog ansambla. Ivan Pantić igra 17 godina. Ipak smatra da ima propusta u proceduri gašenja kulturno-umetničkog društva.

"U statutu jedino konferencija amatera donosi odluku o promeni statusa, gašenju Društva. Znači, upravni odbor je to preuzeo na sebe, znači, niko nije od članova konferencije amatera pitan uopšte", kaže Ivan Pantić, bivši član folklornog ansambla "Abrašević".

Od 1905. godine generacije i generacije amatera zaslužile su brojne nagrade i priznanja. Ima u Valjevu kulturnih pregalaca sa pozitivnim stavom o novinama u "Abraševiću".

"Njemu je na taj način zagarantovano i budžetsko finansiranje i budućnost. A drugo, "Abrašević" neće biti u nekim drugim prostorijama, nego u ovima u kojima je već decenijama. Dakle, to su iste te prostorije, samo se ovde radi, drugim rečima, o prilagođavanju zakonu", kaže Miroslav Ćiša Trifunović, pozorišni reditelj.

Novi Centar za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević" u vlasništvu će imati prostorije koje je u valjevskom Centru za kulturu koristio od 60-ih godina prošlog veka, kao i funduse pozorišta i folklornog ansambla.

Rukovodstvo tvrdi da promenom statusa "Abraševića" amateri neće biti isključeni iz procesa odlučivanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво