Podsticaj zapošljavanja mladih u prijepoljskim selima

Regionalna razvojna agencija Zlatibor širom Srbije realizovala je projekte vredne oko deset miliona evra. Iznos iz pretpristupnih fondova EU bio bi i višestruko veći da postoje konkretne ideje i projekti.

Mnoga sela u prijepoljskom kraju su opustela, ali ne i sva. Žitelji jednog sela nedaleko od manastira Mileševa, ponose se što je Sveti Sava kumovao nazivu njihovog mesta koje ima budućnost.

"Dosta omladine je ostalo u selu, dosta dečice se rađa. Zato što selo kao selo, dobilo je naziv Sedobro", kaže Stana Varaklić, žiteljka Sedobra.

Možda baš zato što je u tom delu Prijepolja sve dobro, po svršetku studija u Beogradu, mladi bračni par Veraklić odlučio se da započne proizvodnju sušene organske šljive. Umesto da traže posao van Prijepolja ili inostranstvu, opredelili su se da podižu porodicu i razvijaju posao u zavičaju.

"Ali je bitno smisliti u ovom vremenu šta je to što je potrebno ljudima, šta je to što možete da prodate i šta je to što možete da proizvedete, a da vi budete zadovoljni i da sebi obezbedite posao", kaže Dragana Varaklić, proizvođač sušene šljive.

Za poslovnu ideju sredstva su dobili preko Regionalne razvojne agencije Zlatibor, koja objedinjuje projekte podrške države Srbije i donatora, posebno iz pretpristupnih fondova EU.

"Sredstva idu od pet hiljada eura, deset, petnaest i više, a kroz IPARD će se sredstva proširivati ići će i do sto, dvesta hiljada evra. Znači, to su već ozbiljna sredstva i za izgradnju prerađivačkih kapaciteta, što je najbitnije", kaže Slavko Lukić, direktor RRA Zlatibor.

Tako je i širom Srbije sedam stotina mladih dobilo sredstva za podizanje zasada malina. Ali, malo se ko odlučio na organsku proizvodnju. Organska malina iz Prijepolja, tražena je širom sveta.

"Od Japana, skandinavskih zemalja, Zapadne Evrope, Severne Amerike, arapskih zemalja, koje su sad postale isto kupci koji su dosta zahtevni", kaže Kenan Jusović, izvoznik organske maline iz Prijepolja.

Ipak, količine su nedovoljne da zadovolje potražnju, a možda je i tu ključ rešenja za mnoge mlade da pronađu način da pokrenu sopstvenu proizvodnju. Treba pratiti projekte, imati ideje i iskoristiti pretpristupne fondove EU, koji su nadohvat ruke.




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво