Posno, a slasno

U okviru izložbe "Srećna slava domaćice" još jedne u nizu koja se u kruševačkoj "Kući Simića" realizuje u saradnji sa građanima, održana je radionica "Posno, a slasno". Desetak kruševljanki ozbiljnog umeća, ali i nasleđa, pripremalo je sitne kolače po starim receptima i evociralo sećanja na proslavljanje slava u gradjanskim porodicama od početka prošlog veka do danas.

Aleksandra Gogić za spremanje slavskih kolača koristi posuđe i kalupe koji se u njenoj porodici nasleđuju po ženskoj liniji.

"Tako da je meni bilo drago da napravim sa ovog kalupa starinski kolač koji se zovu oraščići, da napravim starinsku suvu pitu. Ja inače to volim da koristim kad pravim slavu, tako da sam sa zadovoljstvom prihvatila ovu radionicu, jer ja ne volim samo da spremam kolače, već i uživam u njima dok ih jedem", kaže Aleksandra Gogić.

Kolače isključivo po bakinim receptima, Dragana priprema sa najmodernijim priborom.

"Pa zadnji dinar dajem na alate za ukrašavanje, kupujem ih i ovde i u inostranstvu.Čime ukrašavate ovako precizno ružice? To su alati za ukrašavanje noktiju. Znači mogu različite tehnike da se koriste za ukrašavanje kolača, znači origami i tako", kaže Dragana Vasić.

Cilj ove radionice je mnogo kompleksniji. Prepoznavanje obrazaca iz prošlosti i promena u  nematerijalnom kulturnom nasleđu, proisteklih iz društvenih okolnosti unutar Srbije kao i sve prisutnije globalizacije.

"Slava se odjedanput devedesetih vraća na velika vrata u određenom procesu. Šta se dogodilo sa ženom u međuvremenu? Može li ona da se vrati u neke ranije periode, može li da podseća na svoje pretkinje i može li ona slavu da slavi kako je to recimo činila njena baka ili prabaka. Da li će naše kćeri i naše unuke sutradan, ove devojke koje nose pametne telefone, koriste internet i potpuno žive u drugoj eri, da li će one uopšte sutradan slaviti krsnu slavu i na koji način", kaže Tamara Ognjević, istoričar umetnosti i gastroheritolog.

Kruševljanke koje nisu mesile, izložile su porodične ikone, svećnjake, slavsko posuđe i predmete koji imaju počasno mesto u njihovim domovima.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво