Nove prostorije Hitne pomoći u Bosilegradu

U okviru Doma zdravlja u Bosilegradu otvorene su nove prostorije Hitne pomoći. Urgentne medicinske intervencije biće pristupačnije svim stanovnicima ove opštine, a i migrantima u Prihvatnom centru. Za izgradnju i opremanje prostorija, američka Vlada je izdvojila 118 hiljada dolara.

Služba Hitne pomoći radila je u 32 kvadrata, prostor je sada trostruko veći. Obnovljena je medicinska oprema, postavljeni novi kreveti, paravani.

"Sve što se uradi, i kad dođu doktori, sve znači."

"Naročito kada vremenski uslovi ne dozvoljavaju da se hitni slučajevi odvezu u druge zdravstvene centre koji su daleko. Najbliži je 60 kilometara odavde, u Surdulici."

"Opreme imamo i nova je, jedino što nam je zbog udaljenosti trenutno najneophodnije je savremeni ultrazvučni aparat", kaže dr Goran Vasilov, direktor Doma zdravlja u Bosilegradu.

Olakšan je pristup, napravljena rampa, čekaonica, garaža. Pomogla je i lokalna samouprava da se zbrinu meštani, omogući brži transport težih pacijenata do zdravstvenih centara u Surdulici, Vranju, Nišu.

"Najvažniji je ovo projekat za opštinu Bosilegrad, jer zdravlje ko nema, džabe mu sve ostalo. U svemu tome hvala državi Srbiji, što je dala zeleno svetlo da ovaj objekat može da se izgradi, biće od velike koristi", kaže Vladimir Zaharijev, predsednik Opštine Bosilegrad.

"Efikasan i efektan je rad programa Ujedinjenih nacija za razvoj, koji je pokazao kako se u trenucima krize, može pronaći pravi razvojni momenat", kaže Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

"Prošla su samo 3, 4 meseca od početka izgradnje ovog Urgentnog centra, mi smo tu, i od sada kreće da radi, da bude u korist ne samo migranata, najviše građana Bosilegrada, i ove opštine", kaže Kajl Skat, ambasador SAD-a u Srbiji.

Američka vlada, preko USAID-a, obezbedila je 1,3 miliona dolara da pomogne deset opština u Srbiji koje su pogođene migrantskom krizom, da unaprede infrastrukturu i javne usluge.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво