Narodna kuhinja u Senti opstaje uz pomoć donatora

Narodna kuhinja u Senti otvorena je pre 24 godine uz pomoć međunarodne fondacije "Karitas", koja je od početka najveći finansijer. Ipak, bez brojnih donatora ova menza za siromašne ne bi mogla opstati.

Šezdesetčetvorogodišnja Ilona Verebeš je penzionerka sa 30 godina radnog staža. Svaki dan, sem vikenda, na biciklu i uz pomoć štake, dolazi u Narodnu kuhinju po topli obrok.

"Imam četrnaest hiljada penzije, a već je deset godina otkad odavde nosim ručak," kaže Ilona.

U Narodnoj kuhinji u Senti radnim danima kuva se preko 400 obroka za siromašne.

Jožef Nađ iz Karitasa naglašava da su izvori finansiranja nesigurni, ali se uvek nekako pokriju.

"Evo, sad smo dobili veliki dar tako da ćemo imati dovoljno hrane do kraja godine, pa i za početak naredne", dodaje Nađ.

Taj veliki dar pristigao je od Kompanije Japan Tobako Internacional Senta.

Zoran Kosijer, jedan od rukovodilaca u ovoj firmi, ističe da već jedanaest godina pomažu Narodnu kuhinju.

"To nas čini izuzetno srećnim, ali, u isto vreme smo pomalo i tužni što je ovakav vid pomoći našim sugrađanima i dalje neophodan. Ali, Karitas i Narodna kuhinja mogu i dalje da računaju na našu podršku", ističe Kosijer.

U Senti je registrovano oko 1.100 nezaposlenih. Pre pet godina, na evidenciji filijale Nacionalne službe za zapošljavanje bilo ih je preko četiri hiljade.

Predsednik senćanske opštine Rudolf Cegledi objašnjava da je uglavnom u pitanju iseljavanje stanovništva, ali ima i povećanja zaposlenosti.

"To primećujemo na osnovu poreza na lične dohotke", kaže Cegledi.

Narodna kuhinja je i dalje na listi prioriteta lokalne samouprave u Senti, tako da su odbornici skupštine opštine za njen rad u narednoj godini budžetom predvideli dva miliona i dvesta hiljada dinara.broj komentara 0 pošalji komentar