Šansu za bolji život vide u uzgoju borovnice

Časlav Maksimović inženjer šumarstva po obrazovanju preko trideset godina bavio se investicionim bankarstvom i uspešno vodio sopstvenu firmu u Americi. Pre deset godina odlučio je da se sa porodicom vrati u Srbiju. Sada sa sinovima Markom i Lukom, razvija zasad borovnica u Božurnji nadomak Topole.

Dvadeset dvogodišnji blizanci Marko i Luka rođeni su i odrasli u Los Anđelesu. U Beogradu su završili srednju školu sada su studenti Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, što ih je podstaklo da na svojoj dedovini, zasade borovnice na tri hektara, a za sadnju pripremaju još hektar.

"Mi nikada nismo imali dodirne tačke sa selom i sa poljoprivredom, ali smo prepoznali veliku perspektivu što se tiče privrede u Srbiji, i onda smo počeli da gledamo s ekonomske strane i videli da je borovnica najperspektivnija i najisplativija voćka", kaže Marko Maksimović.

Maskimovići sarađuju sa partnerima iz Holandije, uvoze i prodaju sadnice, i kažu da su se potpuno profesionalno posvetili ovom poslu.

Uz odgovarajući sistem za navodnjavanje, automatizovan olakšavamo proizvodnju time ne moramo stalno da budemo tu, dajemo navodnjavanje, dajemo prehranu preko toga samo jednom nedeljno i ostalo što se tiče posla imamo zaštite preventivno da se radi, održavanje parcele između, trava", kaže Luka Maksimović.

Otac Časlav nadgleda ceo posao i još uči sinove.

"Sad imaju volje da se bave ovim poslom u kome vide budućnost svoju, perspektivu u kome vide budućnost svoju, perspektivu. Jer naša perspektiva je u stvari njihova perspektiva, a ne moja", kaže Časlav Maksimović otac.

U hladnim zimskim večerima kada yavrše sa poslom Maksimovići vole da se okupe. Otac Časlav za svoju dušu odsvira džez kompoziciju za klavirom ili se sviranjem na fruli vrati u detinjstvo, a sinovi ga u svemu podržavaju.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 25. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи