Kruševačka sela dobijaju LED rasvetu

Za 15 godina grad Kruševac uštedeće 200 miliona dinara. Taj novac sliće se u budžet od modernizacije javne rasvete, odnosno ugradnje led sijalica. Ugovor o javno-privatnom partnerstvu grad je potpisao sa konzorcijumom domaćih i stranih firmi.

Zahvaljujući novim uličnim svetiljkama prilaz OŠ "Vladislav Savić Jan" u Parunovcu  odlično je osvetljen, baš kao i školsko dvorište u kojem su stare živine sijalice tako]e zamenjene.

"Imali smo problema sa rasvetom. Zbog dotrajalosti to se gasilo. Ja se nadam da će sa ovom LED rasvetom biti mnogo bolje. Bezbednost veća, vidljivost bolja. Biće zadovoljni i roditelji, i učenici, na prvom mestu, a zatim i zaposleni u školi", kaže Ivan Ilić, direktor OŠ "Vladislav Savić Jan" Parunovac.

Zadovoljni su i u gradskoj upravi, jer za ovaj kapitalni projekat iz budžeta nije izdvojen ni dinar. Nabavku štedljivih svetiljki, njihovu ugradnju i održavanje, u ugovornom period od 15 godina, finansiraju privatni partneri - kompanije GGE I ESCO ELIOS, ispred konzorcijuma domaćih i stranih firmi.

"Ovo je najveći projekat javno privatnog partnerstva u toj oblasti u ovom delu jugoistočne Evrope. Vrdenost projekta je sedam miliona evra. Predviđena  je zamena 12.545 svetiljki. Postojeća instalisana snaga je 1.650 kW, a nakon zamene ona će biti za petinu manja, oko 350 kW. Privatni partner snosi svu odgovornost za održavanje, što je značajna ušteda imajući u vidu veličinu konzumnog područja", kaže Aleksandar Cvetković, glavni urbanista Grada Kruševca.

Posla, nadaju se, neće biti previš,e jer je radni vek novih LED sijalica 100.000 sati ili 25 godina. Za privatne partnere to će značiti manje troškove održavanja, a za grad Kruševac značajnu ekološku, energetsku i finansijsku dobit. Mesečne obaveze prema investitorima, u narednih 13 godina, izmirivaće se iz ušteda ostvarenih primenom nove tehnologije, bez zaduživanja grada.

"Uštede su ogromne. LED rasveta troši mnogo manje električne energije tako da mi postižemo sa zamenom ovih svetiljki oko 80 odsto uštede. A što se tiče brojki, to je na godišnjem nivou oko 60 miliona dinara. S tim da će grad Kruševac u prvih 13 godina imati benefite od 10 odsto, a 90 odsto ide nama kao privatnim partnerima. Po isteku tog perioda sva ušteda ostaje u budžetu grada Kruševca", kaže Mladen Jankov, tehnički rukovodilac "ESCO ELIOS" Novi Sad.

Od 101 naseljenog mesta novu javnu rasvetu do sada je dobilo 16 sela. Na terenu su svakodnevno tri ekipe, a nakon nove godine biće ih i duplo više, pa se završetak kompletnog projekta planira mesec dana pre ugovorenog roka, krajem marta.

U drugoj fazi, krajem 2019. godine, prema rečima glavnog gradskog urbanisrte, očekuje se i sveobuhvatno unapređenje sistema javne rasvete na užem području Grada Kruševca. Oko 6.000 natrijumovih i živinih sijalica biće zamenjeno novom LED tehnologijom.





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво