Studentska saradnja Kragujevca i Češke

Već deceniju i po Kragujevac i Južnomoravska regija u Češkoj realizuju razmenu đaka i studenta. Zahvaljujući češkim stipendijama oko 200 srednjoškolaca i studenata školovalo se u Brnu.

Bio je prvi češki stipendista, osnove studije hemije i biohemije završio je uporedo u Kragujevcu u Brnu, gde je i doktorirao. Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu Marko Živanović istražuje nove supstance za lečenje kancera.

"Dosta toga je digitalizovano i pojednostavljeno s obzirom da su oni odavano u Evropskoj uniji i prosto finansijsko stanje je tamo bolje, mogu da kažem da se i ovde bavimo dosta, dosta za naše uslove naprednom naukom", kaže dr Marko Živanović, PMF Kragujevac.

Kragujevački student već su se odomaćili u Češkoj, srednjoškolci pohađaju letnje škole. Prvi korak je da nauče češki.

"Češki sam počeo da učim pre jedno tri nedelje to interesovanje je počelo od toga što sam išao na ekskurziju u Češku".

"Ja sam bila upisana u Jarušku ta škola se nalazi u centru Brna".

"Naučila sam dosta novih čeških reči i nakon jedno pet šest dana mogla sam sasvim odlično da se snalazim u gradu".

Južnomoravska regija u Beogradu, Aranđelovcu i Kragujevcu organizuje besplatni kurs češkog jezika.

"Nije Srbima teško naučiti češki, ali stvarno ovaj kurs pohađaju odlični učenici, češki im ide stvarno odlično, tako da jako sam zadovoljan sa njima i u Češkoj kad tamo odu da upišu fakultet i tamo su jako zadovoljni sa njima ne samo da im dobro ide češki nego generalno su stvarno sjajni studenti", kaže Jan Zorbič, lektor češkog jezika.

Kragujevac i Južnomoravska regija unapređuju saradnju.

"Planiramo da omogućimo i studentima medicine iz Kragujevca da se stručno usavršavaju u Češkoj, a zbog velikog manjka zdravstvenih radnika u našoj zemlji ponudićemo i posao medicinskim radnicima iz Kragujevca", kaže Jana Pejhulova, Južnomoravska regija.

"Nedavno smo imali boravak čeških đaka u Kraguejvcu gde ih mi upoznajemo sa obrazovnim sistemom grada Kraguevca gde razmenjujemo iskustva i na taj način da kažem poboljšavamo čitav obrazovni sistem ovde u gradu", kaže  prof. dr Nedeljko Manojlović, član Graskog veća Skupštine grada Kragujevca.

U Kraguejvac dolaze i đaci iz Makedonije, Italije, a kod osnovaca iz škole "21. Oktobar" mališani sa Urala, iz Perma.


Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво