Prekogranična saradnja šansa za razvoj

Grad Pirot ima desetogodišnje iskustvo u prekograničnim programima sa Republikom Bugarskom. Uspešnom realizacijom mnogih projekata iz oblasti kulture, sporta, infrastrukture i turizma, do sada je kroz susedske programe i sredstvima iz Evropskih fondova - u ovaj grad uloženo oko 12 miliona evra.

Omladinski stadion, klizalište, sportski tereni, adrenalin park čija je izgradnja pri kraju, samo su deo uspešno realizovanih projekata prekogranične saradnje. A da se na ovaj način može poboljšati turistička ponuda, ali i oživeti selo, dokaz je Planinarski dom u Dojkincima koji je od zapuštene vojne karaule, nakon završetka projekta sa bugarskim gradom Vršec, čija je vrednost 300 hiljada evra, za samo godinu dana postao reprezentativan objekat koji je rezervisan mesecima unapred.

"Tako da smo od tog objekta od 100 kvadrata dobili upotrebljiv objekat od 540 kvadrata. I naš plan za 2017. godinu je bio da ostvarimo nekih hiljadu noćenja u smeštajnim kapacitetima u tom objektu koji ima 60 ležajeva na raspolaganju. Međutim mi smo evo do kraja 2017. godine duplirali - odnosno imamo 2.000 noćenja", kaže Bratislav Zlatkov, direktor TO Pirot.

Od pet projekata na kojima se trenutno radi u Pirotu, najznačajniji je rekonstrukcija srednjovekovne tvrđave Momčilov grad. Program zajednički realizuju Pirot i Montana iz Bugarske sredstvima Evropske Unije, a vrednost projekta je oko pola miliona evra.

U Srbiji se još uvek ne koriste dovoljno sredstva iz prekogranične saradnje, a zemlje u okruženju mogu da pomognu svojim iskustvima.

"Mi imamo dobar primer prekogranične saradnje između Grčke i Bugarske, a program je vezan za naše Muzeje. Smatramo da je i kultura veoma važna za ekonomski razvoj regiona. Vrednost projekta je oko milion ipo evra", kaže Aristotelis Naniopulos, Univerzitet Aristotel, Solun.

Grad Pirot će se u narednom periodu fokusirati na projekte rekonstrukcije napuštenih seoskih objekata s ciljem povećanja smeštajnih kapaciteta i razvoja turizma.

broj komentara 0 pošalji komentar