Otkriven najstariji srednjovekovni nadgrobnik u Pomoravlju

Zahvaljujući lokalnom saradniku Milošu Stojadinoviću arheolozi Narodnog muzeja u Kruševcu, došli su do saznanja da je u ataru sela Zdravinje, podno Jastrepca viđen neobičan spomenik. Detaljnim istraživanjem i iščitavanjem utvrdili su da je u pitanju do sada najstariji otkriven srednjovekovni nadgrobnik u ovom delu Srbije iz 13. veka.

Milorad Gajić iz Zdravinja, seca se da je kamen viđao još kao dečak, pre sedam decenija. Nekim čudom do dan danas nisu ga pomerali ni deca ni odrasli. Kao povratnik iz Švajcarske kupio je ovo imanje, a sa njim dobio i neobično obeležje.

"Mislio sam da ovaj, su to nešto Turci pisali, neki natpis i tako. Neko od deca je reko da možda se nalazi novac ispod njega i ovo i ono. Reko nemam ni pojma", kaže Milorad Gajić.

Za razliku od domaćina, arheologu  je na prvi pogled bilo jasno da je u

pitanju amorfni nadgrobnik sa imenom  pokojnika - raba Božijeg Marka, sina
mati Radoslave, preminulog 8. jula 1292. godine.

"Slobodno mogu da ga uporedim sa spomenikom iz zvonika Crkve Lazarice, a koji se danas nalazi u postavci kruševačkog muzeja, koji slovi za najstarije nadgrobno obeležje kod nas. Ali ovaj spomenik to menja, jer ovde konkretno imamo i datum i godinu i mesec u kome je podignut. Radi se o vremenu vladavine kralja Milutina", kaže Marin Bugar, arheolog.

Drugi srednjovekovni nadgrobnik, vek i po mlađi, pronađen je pre više godina, tri stotine metara od domaćinstva Gajić i danas krasi portu crkve Svetog Đorđa u Zdravinju.

Datira iz vremena vladavine Despota Stefana Lazarevića. Tada je još bilo malo pismenih ljudi, pa ga uklesana dva srednjovekovna teksta i uz to ime ktitora svrstavaju u posebne i retke spomenike u Srbiji.

"Naravno sve ovo u širem kontekstu gledano vezano je za neku srednjovekovnu nekropolu, neko groblje, koje je verovatno bilo u ovom kraju i koje je bilo sigurno poveće, a opet u vezi sa nekim naseljem", kaže Marin Bugar, arheolog.

Imena toponima Selište i Grobljište u blizini, idu u prilog ovoj pretpostavci koja će tek biti detaljno istražena, uz sugestiju da je ovako vrednim nalazima ipak mesto u muzejskim postavkama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво