Prvo školsko zvono u Staparima čulo se 1892. godine

Svečanom akademijom osmogodišnja škola u Staparima, danas izdvojeno odeljenje i osnovne škole "Kralj Petar drugi" iz Užica obeležila je 125 godina postojanja. U nekada četvorogodišnjoj školi, prva slova naučilo je više doktora nauka, lekara, književnika, sportista...Danas, osmogodišnju školu u Staparima pohađa dvadesetdevetoro đaka.

Prvo školsko zvono u Staparima se čulo 1892. godine kada je tadašnji ministar prosvete i crkvenih poslova doneo poseban dekret o osnivanju škole, čije zgrade odavno nema.

"Stara škola je građena od  kamena, drveta i ćerpiča. Imala je doksat, hodnik, tri učionice, tri sobe za učitelje i u blizini je bila zvonara u kojoj je pekar Petronije Pero Jokić pekao somun za đake od brašna koje su roditelji donosili", kaže Marko Rafailović, sedmi razred.

Danas se nastava odvija u prostranim, svetlim i što je najvažnije, bar za đake pešake, toplim učionicama.

"Ima nas četvoro i pešačimo...Ja mogu sama da stignem za sat vremena, ali kada sa njima idem treba mi malo više od sat! Mali su mnogo", kaže Marina Ristović, sedmi razred.

Učitelj predškolcima i učenicima nižih razreda je bivši đak ove škole, u kojoj ih je, u njegovo vreme kaže, bilo preko 100.

"Moja misija je da školu ponovo oživimo, da roditelji svoju decu upisuju u ovu školu ovde, a dece ima i da jednostavno sačuvamo selo", kaže Desimir Popović, učitelj.

"Imamo u planu da ova škola bude mesto susreta sa drugim školama, da deca koja žive u velikim gradovima, koja žive u nižim predelima, u ravnicima, dolaze ovde i da imaju nastavu", kaže Vesna Kovačević, rukovodilac IO u Staparima.

Uz podršku kakvu imaju od meštana i matične škole, spremni su da krenu u realizaciju planova kojih ima mnogo, sve zarad opstanka škole.

"Konkurisali smo ove godine, ove školske godine kod Fondacije Novak Đoković sa željom da otvorimo pripremno predškolski boravak što bi bilo korisno i za našu školu i za okolna sela", kaže Nikola Bacetić, direktor i Osnove škole "Kralj Petar drugi".

"Veoma nam je bitno da se ova škola ne zatvori jer to nije samo mesto obrazovanja naše dece, već će tu da nauče da postanu dobri i čestiti ljudi...to je jedan naš centar seoskog kulturnog druženja", kaže Slobodan Kurlagić, predsednik Mesne zajednice Stapari.

Da je tako, svedoči i školska priredba povodom 125godišnjice postojanja, u kojoj je učestvovalo i mlado i staro iz sela.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 07. dec 2017, 07:30)
Милинко [neregistrovani]

Очувајмо

Док нам овакве врхунске школе опстану, постојимо.
Мислимо о томе.
Ако има ко?!

(sreda, 06. dec 2017, 18:25)
Никола [neregistrovani]

Захвалност РТС-у

Треба нам више оваквих прилога, афирмативних по село и живот на њему. Надам се да ће школа у Стапарима имати светлу будућност.