Šabački volonteri organizuju manifestacije i brinu o starima

Danas se obeležava međunarodni dan volontera, kao podsećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program Ujedinjenih nacija za volontere. Da u Srbiji ima onih koji su voljni da pomažu drugima, najbolje se video u poplavama 2014. godine kada su Šabac branili volonteri iz cele Srbije.

U danima kada je reka najviše pretila, na nasipu od Šapca do Drenovca, bilo je oko 10.000 volontera iz cele Srbije. Džakovi sa peskom punili su se bez prestanka, a bedem je tih dana mnogima bio druga kuća.

"Ja sam bio sigurno nedelju dana van kuće. Bio sam non stop ovde, u Drenovcu, spavali smo u vatrogasnoj stanici, vatrogasnoj stanici ovde u Šapcu. Pa bilo je dosta voleontera, šta znam, napravio se nasip brzo", kaže Ognjen Stepanović iz Šapca.

Značaj volontera velik je u vanrednim situacijama, ali i svakodnevnom radu brojnih ustanova i organizacija. Dragana Prodanić svakog dana po osam sati provede u Karitasu.

"U dnevnom boravku sam sa korisnicima, imamo različite radionice, prosto, sa njima sam najviše. U okviru službe pomoć u kući, radim prosto dokumentaciju korisnika, idemo u kućne posete", kaže Dragana Prodanić iz Šapca.

"Imamo ukupno desetak do pentaest volontera, a kada su neke drugačije aktivnosti, imali smo primer majskih poplava iz 2014. godine kada smo bukvalno sto volontera angažovali, tako da je njihov doprinos jako velik u različitim situacijama", kaže Miroljub Nikolić, direktor  "Karitas" Šabac.

U slobodno vreme, nova prijateljstva, znanja i veštine, najmlađi šabački volonteri stiču u Kancelariji za mlade, gde ih je više od stotinu.

"Meni je veoma zanimljivo biti volonter, zato što sam kroz te volonterske aktivnosti upoznao dosta drugara, iskreno mi nije teško da učestvujem ni najednoj akciji, uvek izdvojim vreme za volonterizam", kaže Mića Mišljenović iz Šapca.

"Volonter sam već četiri godine, i uopšte mi nije teško da volontiram zato što to volim, a i došla sam da volontiram da bih upoznala nove drugare i da bih videla nešto novo", kaže  Katarina Simić iz Šapca.

"Njihova uloga je veoma značajna u radu same kancelarije, i mogu reći da bez njih kancelarija ne bi mogla da funkcioniše u pravom smislu", kaže Nataša Lazović, Kancelarija za mlade.

Organizacija većine manifestacija, nezamisliva je bez volontera. U Šapcu nemaju svoje udruženje, ali zato imaju veliku volju da rade i pomažu.




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара