Završen festival dokumentarnog filma u Vranju

U Domu vojske u Vranju završen je 14. Međunarodni festival dokumentarnog filma "Dokument 2017". Tokom četiri dana prikazano je 18 dokumentaraca iz zemlje i regiona, a među njima filmovi "Izložba" i "Vladimir" u produkciji Dopisništva RTS-a iz Vranja. Festival je revijalnog karaktera, a uz podršku grada organizator je snimatelj RTS-a Slađan Stojanović.

Od "Turizma" Tonćija Gaćine do "Obećanja" Željka Mirkovića. Poslednje večeri festivala gledaoci su kroz film putovali u Hrvatsku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju. Festival "Dokument" više od decenije okuplja najbolje dokumentarne filmove sa ovih prostora.

"Mi smo ušli u drugu deceniju, već deset godina imamo prilike da se družimo sa autorima iz regiona i da gledamo ono što je najbolje i najaktuelnije što je snimljeno u poslednjih nekoliko godina u ovom delu Evrope", kaže Slađan Stojanović, organizator festivala "Dokument".

Okuplja i reditelje, aktere, producente. Gosti ovogodišnjeg "Dokumenta" bili su i članovi legendarne niške grupe "Lutajuća srca".

"Niko od nas nije učestvovao u montaži, i nismo imali pojma kako je to reditelj zamislio, i kad sam to odgledala osećala sam se fantastično", kaže Spomenka Đokić Krstić, grupa "Lutajuća srca".

"Ovaj film ide u Toronto što je veliki uspeh, i to je lepa priča o jednoj grupi koja je, mogu da kažem, pravila haos u bivšoj Jugoslaviji i osvajala je fenomenalne nagrade", kaže Oliver Paunović, producent filma "Lutajuća srca".

Festival je revijalnog karaktera, jedanaestu godinu zaredom organizator je Slađan Stojanović, snimatelj našeg dopisništva, uz podršku grada.

"Vranje nažalost nema bioskop, i to je na neki način moja misija, da dok sam na funkciji gradonačelnika da makar neki početni korak uradimo, i da nađemo sredstva makar i za projektno-tehničku dokumentaciju", kaže dr Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja.

Dve su premijere prikazane na "Dokumentu" ove godine, i dva filma: "Izložba" i "Vladimir" u produkciji Dopisništva RTS-a iz Vranja.

 



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво