Čitanjem protiv nasilja

Za razliku od mnogih škola koje se u suzbijanju vršnjačkog nasilja oslanjaju samo na stroga pravila, u OŠ "Jovan Popović" u Kruševcu otišli su i korak dalje. Uz slova zakona u pomoć su prizivali i ona medju koricama popularnih knjiga za mlade.

Po mnogo čemu različita već na prvi pogled, škola je vrata biblioteke širom otvorila deci, roditeljima, profesorima, gostima. Svima koji veruju u lekovitu moć pisane reči, kulturu čitanja i dijaloga.

"Kad čitamo knjigu osećamo da nam se pisac obraća. Osećamo da sa nama deli svoje probleme i mi sa njim i eto to je neki način da malo dublje promislimo o svemu ovome što nas okružuje i što nam se dogadja i da se na taj način borimo i protiv nasilja", kaže Duška Milosavljević, profesor srpskog jezika OŠ "Jovan Popović".

Prvo u nizu književnih večeri, organizovano sa ciljem da se izadje iz začaranog kruga loše komunikacije , posvećeno je Selindžerovom "Lovcu u žitu". Planetarnom bestseleru o tinejdžeru Holdenu Kolfildu, koji je za đake "Jovana Popovića" deo školske lektire.

"Ja u suštini ne čitam toliko, ali kad počnem baš se uživim u priču. Ovu nisam pročitao do kraja, ali sigurno hoću", kaže Vasilije Vojinov, 8. razred.

"Do sad mi je Lovac u žitu bio najzanimljivija knjiga, zbog toga što je nekako najpribližnija nama", kaže Sara Lukić, 8. razred.

"Mnogo mi znači što sam je pročitala, baš mi se dopala.  Jeste malo provokativna, ali je i poučna za nas koji smo već malo i porasli", kaže Sandra Stanković, 8. razred.

"Ovo je sjajna prilika da se i deca i roditelji upoznaju sa teškoćama jednog adolescenta, ali se takodje nadam da će u nešto ranijem životnom dobu možda prosveta, možda i neke druge strukture učiniti više da se kroz književnost , ali neke druge oblike kulture, da tako kažem, približi jedan zdrav život i zapravo očuva mentalno zdravlje", kaže dr Dragan Dronjak, specijalista dečije psihijatrije.

Rešenja za izazove odrastanja i roditeljstva, uz pomoć stručnjaka i probranih naslova tražiće se i dalje. Novi susret u biblioteci OŠ "Jovan Popović" zakazan je za mesec dana.



Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи