Susret ratnih drugova sa Košara i Paštrika

Dva ratna druge jedan iz Čačka drugi iz Vlasotinca sreli su se posle skoro dvadeset godina. Jedan je ratovao na Košarama drugi na Paštriku. Nenad Stanić i Bratislav Mitrović danas su okrenuti budućnosti i žele da budu primer mladim generacijama.

Prošlo je skoro dvadeset godina, a kao da je bilo juče. Nenad Stanić iz Čačka vojevao je na Košarama, a Bratislav Mitrović iz Vlasotinca na Paštriku. Dva ratna druga ponovo zajedno. Emocije uspomene na ratne dane.

Ispred njih karta Kosova i Metohije vraćaju se slike oživljavaju se dogadjaji prepričavaju junački podvizi pod tepih bombama Nato avijacije. Nisu uzmicali tada ne uzmiču ni danas, jer ih život i posle rata nije mazio.

"Vezuje nas dosta toga. Zajednička muka iz rata posle rata sve ove godine. Trudimo se da se družimo u nekom bratskom i rodoljubivom duhu", kaže Nenad Stanić, borac sa Košara.

Drugarstvo koje se stekne u ratu ostaje za ceo život. Košare i Paštrik su simbol jednog vremena simbol nezapamćenog herojstva. Nenad i Bratislav danas su okrenuti vremenu koje dolazi.

"Bitnije mi je sad. Budućnost da budemo primer deci da se ponose nama. To što je bilo bilo je hvala bogu živi smo zdravi smo", kaže Bratislav Mitrović, borac sa Paštrika.

Borci iz rata 1999. godine moraju bolje da se povežu. Spomenik heroju Tiboru Cerni izgradnja spomen obeležja u centru Beograda su simbolični, ali jasni pokazatelji da država prema njima svoj odnos menja na bolje. Udruženja su s druge strane zvanično od nadležnog ministarstva zatražila da njihov praznik bude Vidovdan zbog simbolike i duhovne vertikale i pre svega zbog mladih naraštaja. Za mlade Nenad i Bratislav imaju samo jednu poruku.

"Da mrtve ne zaboravimo, a da žive poštujemo ostalo će doći na svoje mesto", kaže Bratislav Mitrović.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара