Nora iz Mačve osvojila svet

Goran Matić iz Bogatića, strastveni je ribolovac već nekoliko decenija. Za razliku od drugih pecaroša, varalice za lov ne kupuje već ih izrađuje sam, i to od starih limova.

Od iscrtavanja šablona na limu, sečenja, grube obrade, pa do graviranja - za izradu jedinstvene varalice Goranu je potrebno  oko dva i po sata. Prvu je napravio od delova starog ventilatora, devedestih godina, kada nije imao gde da kupi novu.

"Mnogo truda je bilo, nije bilo materijala, alata", kaže Matić. "I ovde što ima alata, to je pravljen alat, nije alat koji možeš da kupiš u prodavnici nego je namenski napravljen za ‘noru’.‘‘

Ribolovac koji se sa reke retko vraća bez ulova, duže od dve godine usavršavao je varalicu koja je postala poznata među ljubiteljima ovog sporta.

"Može se loviti apsolutno sve, počev od štuke, smuđa, bucova, bandara, svaka grabljivica, nebitno", ističe Matić. "Razlikuje se u tome što je jedna od retkih varalica koja radi u samom propadanju varalice."

"Pošto sam od malih nogu uz Gorana zavoleo ribolov, bilo mi je drago kad je napravio prvu varalicu, imao sam prilike da je čak među prvima i probam, da testiram tu varalicu, sve što je bilo vezano za rad te varalice", kaže Miloš Maletić iz Bogatića. "Sve greške koje sam uvideo prilikom testiranja, i prve, i svih narednih varalica, drage volje sam saopštio Goranu, da bi varalica dobila pravi rad, da bi varalica postala lovna.''

O strastvenom ribolovcu iz Mačve koji ručno izrađuje varalice teške svega oko 15 grama, pisao je i kanadski portal koji okuplja zanatlije iz celog sveta:

"Oni sakupljaju ljude koji sa bave isključivo izradom varalica, iz celog sveta, na jednom mestu. I onda su od mene tražili slike da pošaljem kako ja pravim te varalice, ali u postupcima, ne znajući da su oni alfa i omega za varlice, za ručni rad. Ribolov je za mene strast, svaki slobodan trenutak provedim na vodi i u prirodi."

Pored Drine i Save, Goran provede više od 200 dana u godini. Materijala za izradu varalica, kaže, ima dovoljno, a želja mu je da napravi veliku, sa kojom će loviti samo soma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво