Kragujevčanima od 1. januara viši porezi na imovinu

Skupština grada Kragujevca usvojila je odluku o povećanju stope poreza na imovinu fizičkih lica sa 0,10 na 0,15 odsto za pravo na zemljište i sa 0,20 na 0,30 odsto za pravo na nepokretnosti - u proseku porez će se povećati od 2 do 70 odsto, dok će obaveze pravnih lica ostati nepromenjene.

Prema novoj računici, za kuću u petoj zoni od 109 kvadrata porez će, umesto 1.369 biti 1.747 dinara - što je za 28 odsto više, dok će za kuću u trećoj zoni od 143 kvadratna metra biti veći za sedam odsto.

Vlasnici stanova u prvoj i ekstra zoni površine 50 kvadrata u 2018. godini platiće 1.300 dinara više nego ove godine. Uprkos svemu, Kragujevac će i dalje biti grad sa najnižom poreskom stopom u Srbiji.

Samo povećanje koje nije nešto veliko, značiće nešto i za budžet grada i za povećanje mnogih gorućih pitanja u gradu.

"Svaki dodatni porez je dodatno novi trošak, ne mislim da utiče dobro".

"Em mali stan, em porez, ali plaćam nikada nisam ostala državi dužna."

Takođe je utvrđena odluka o prosečnim cenama nepokretnosti koja se donosi svake godine do 30. novembra i objavljuje se u Službenom listu grada. Koliko će građani plaćati porez zavisiće od lokacije i kvadrature prostora koji poseduju.

"Uvećanje stope poreza na imovinu fizičkih lica značiće povećanje imovine za 2018. godinu za 50 posto, ali ne za sve nepokretnosti, nego u zavisnosti od vrste nepokretnosti, zone u kojoj se nepokretnost nalazi, kao i prosečne cene odgovarajuće nepokretnosti. Porez za imovinu fizičkih lica za 2018. godinu biće povećan u rasponu od 2 do 75 posto", kaže Sanja Stanojević, pi-ar Gradske poreske uprave.

Porez na imovinu je jedan od izvornih prihoda lokalne samouprave. Kako nadležni u Poreskoj upravi kažu porez će u 2018. godini biti veći, ali i dalje proporcionalno niži nego u Novom Sadu, Beogradu ili Nišu, u iznosu koji ne ugrožava kućni budžet Kragujevčana.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво