Sovembar u Kikindi

Poznato je da je Kikinda najveće zimovalište sova utina na svetu i one predstavljaju prepoznatljiv simbol grada. Zato je novembar, mesec posvećen ovim simpatičnim pticama, dobio naziv Sovembar. Tim povodom lokalna Kancelarija za turizam već godinama organizuje bogat program.

Tokom zimskih meseci u krošnjama stabala u centru Kikindi zimuje i po više stotina sova. One su noćne ptice, što znači da danju spavaju, a noću idu u lov. Gnezde se svake godine i imaju od tri do četiri mladunca. Veoma su korisne, jer se hrane glodarima, miševima, voluharicama i drugim sitnim životinjama.

"Evo, primera radi, samo ovde u Kikindi tih nekoliko stotina sova koje borave uštede nam milione evra svake godine, koje bi lokalni paori, naši zemljoradnici, zadrugari morali da koriste, da bi taj novac utrošili na uništavanje tih istih glodara, a u isto vreme bi izgubili letinu i znatno bi smanjili prinose sa svojih njiva", kaže Milan Ružić, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Sove su interesantne po tome što ne prave sebi gnezda, nego se useljavaju u gnezda drugih ptica. Ali, Kikinđani, kao dobri domaćini, za njih su napravili ekološke kutije za gnežđenje.

"Građani Kikinde se trude da ih ne uznemiravaju, da ih čuvamo, da ih ne ometamo i uznemiravamo, ne rušimo gnezda i pazimo o jedinkama", kaže Miroslava Krnić, Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Kikinde.

"Pre tri godine donešen je program o zaštiti, čuvanju i promovisanju upravo zimovališta sova u Kikindi, koji podrazumeva i ostale aktivnosti, kao što su monitoring, proučavanje ishrane, prstenovanje sova", kaže Miodrag Bulajić, član Gradskog veća Kikinde.

Putem manifestacije Sovembar učenici osnovnih i srednjih škola su predstavili sove u literarnom i likovnom obliku, prezentovali svoja znanja o njima, a sve to da se ne zaboravi kakvo blago Kikinda poseduje kad je u pitanju životinjski svet.

"Naše sove smo pravili od balona, gline, boje i novina."

"Ja znam o sovama da su one korisne, jer jedu glodare".

Manifestacija Sovembar u Kikindi, pored izložbe, u sadržaju ima kvizove o sovama, filmove, brojanje sova i predavanja i kreativne radionice na temu ušara u vrtićima u gradu i selima.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво