U parku u Banji Koviljači počela seča bolesnih stabala

U Banji Koviljači, Zavod za zaštitu prirode odobrio je seču oko 150 bolesnih stabala. Još su analize od pre 30 godina pokazale da je to drveće u lošem stanju, a lomljenje suvih grana ugrožavalo je bezbednost meštana i turista.

Bolesna stabla u banjskom parku trebala su, kažu, da se uklone još šestdesedih godina. Veliki broj drveća star je oko jednog veka, pa se seča stabala najpre vrši iz sigurnosnih razloga.

"Rizično bi bilo da hodaju građani po parku, vetar kad dune da ne udari grana ".

"Ali je bilo opasno i da se ne uruši da nekog ne povredi, dotrajalo stvarno godinama to nije obnavljano".

Park u Banji Koviljači poznat je po svojoj lepoti i istorijskoj vrednosti. Zbog uništavanja stabala deo meštana izražava bojazan da će park izgubiti svoj estetski izgled.

"Ova stabla su već ostarela, ona imaju i potencijalnu opasnost, kada su u pitanju prolaznici i mi ćemo nakon vađenja ovih stabala, pristupiti unošenju novih, tako da će ovaj park kao što i do sad bio, biti ukras i Banje Koviljače i Loznice", kaže Janko Aleksić, direktor JKP "Naš dom".

Proces sanacije banjskog parka radiće se u nekoliko faza, a biće gotov tek za deset godina, a u tom periodu posadiće se i 300 novih sadnica.

"Ono što je najbitnije na ovom prostoru jeste zadržati i sačuvati tu arhitektonsku celinu, vratiti visoke lišćarke kojima će odgovarati uslovi staništa i koji će zatvoriti ponovo taj sklop kakav je on i bio", kaže Branko Milošević, pejzažni arhitekta.

Banja Koviljača ima jedan od najlepših i najvećih parkova u Srbiji, a pod zelenim površinama se nalazi čak dvadeset sedam hektara od čega je deset upravo ovde u parku, a sedamnaest u šumi iznad i to je prostor za koji je pokrenut proces zaštite.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво