Zajedno protiv nasilja nad ženama

Vranjska policija saopštava da je doneto rešenje o zadržavanju muškarca iz okoline Vladičinog Hana zbog sumnje da je fizički napao majku i pretio da će je ubiti. Učestale su vesti o zlostavljanju, napadima na žene, naročito u partnerskim odnosima. Uoči Međunarodnog dana posvećenog borbi protiv nasilja nad ženama, u Vranju je održana treća regionalna konferencija lokalnih mreža Pčinjskog okruga - "Narandžasti zajednički odgovor nasilju nad ženama".

Nesuglasice, netrpeljivost, ljubomora u partnerskim odnosima najčeće dovode do agresivnog, nasilničkog ponašanja. Od vređanja do modrice kratak je put, a praksa pokazuje da većina žena dugo trpi nasilje.

"Molim vas, nemojte sada da nas vodite kući, ja se strahovito plašim. Kad čuje za ovo, doći će ponovo moj svekar, kuća je njegova", kaže žrtva nasilja, insert iz filma SOS telefona Vranje.

U poslednje vreme češće se prijavljuje nasilje. Žene je ohrabrila i podrška u društvu, novi Zakon o zaštiti i borbi protiv nasilja u porodici koji omogućava hitno reagovanje, veća ovlašćenja institucija.

"Broj prijava nasilja u porodici i drugih vidova nasilja nad ženama, zapravo pokazuje da je ovaj zakon, baš ovo što vi kažete, ohrabrio žene i da se na neki način na nasilje drukčije gleda od strane institucija", kaže Nevena Petrušić, profesor Pravnog fakulteta u Nišu.

"Osnaživanje žena da postoje sankcije, da postoji zakon, da postoje organi i neko kome mogu da se obrate", kaže Ljiljana Lončar, savetnica potpredsednice Vlade za rodnu ravnopravnost.

SOS telefon Vranje deceniju i po neprekidno pruža podršku ranjivim grupama, žrtvama nasilja, trgovine ljudima iz Pčinjskog okruga.

"Za 15 godina rada mi smo evidentirali više od 4.800 poziva žena za pomoć i podršku koje su zvale SOS telefon Vranje. Oko 3.500 hiljade žena je direktno kontaktiralo nas zbog problema nasilja u porodici", kaže Suzana Antić Ristić, SOS telefon Vranje.

Od međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do svetkog dana ljudskih prava obeležavaju se "Dani aktivizma", s akcentom na borbu protiv nasilja nad ženama. Od početka godine u našoj zemlji ubijene su 23 žene u porodičnom nasilju.



Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво