Otvoreno prihvatilište za pse u sremskomitrovačkom zatvoru

Potpisivanjem memorandum o razumevanju između grada Sremska Mitrovica, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, nevladine organizacije Help I OEBS-a u Kazneno-popravnom zavodu Sremska Mitrovica otvoreno je prihvatilište za pse o kojima će brinu osuđenici. Ovo je prvi ovakav projekat resocijalizacije u našim zatvorima.

Od hranjenja, čišćenja, nege do obuke sa psima će raditi zatvorenici. U novom prihvatilištu u poluotvorenom odeljenju sremskomitrovačkog kazneno-poporavnog zavoda smešteno je 210, a ima prostora za još 90 pasa. Za sada je angažovano deset osuđenika.

"Mnogo mi to znači jer sam ranije držao pse, kod kuće, gajio sam ih i nedostajalo mi je jako i sad sam ponovo srećan što mogu da provodim vreme sa psima", kaže Radomir Đaković, osuđenik.

"Puno nam brže vreme ide, prolazi a lepo nam je sa njima se družiti, brinuti o njima, maziti paziti, voleti", kaže Neven Dostanić, osuđenik.

Resocijalizacija je osnovni moto za zatvorsku ustanovu,  a gradu dobrobit u rešavanju komunalnog problema.

"Da poboljšamo resocijalizaciju osuđenika pomoću pasa, lakšu reintegraciju u društvo i na kraju krajeva na prihvat, da im omogućimo da sa odredjenim obukama eventualno mogu da dobiju neko odgovarajuće zaposlenje u nekim drugim odgajivačnicama, eventualno zološkim vrtovima", kaže Aleksandar Alimpić, upravnik KZP Sremska Mitrovica.

"Otvaranjem ovog prihvatilišta siguran sam  da ogromne nadnade  štete koje smo imali sa ujedima pasa koje su u nekim periodima iznosile i preko 30 miliona dinara ćemo sigurno svesti na mnogo manju meru", kaže Vladimir Sanader, gradonačelnik Sremske Mitrovice.

"Ovo je mali projekat, ali ima toliko efekata, čestitam, poboljšavaju se  uslovi života za zatvorenike i ima efekte za grad Sremska Mitrovica. Pored prihvatilišta u zatvoru će biti i pansion za pse i trening centar. Partnerstvo između nevladinih organizacija, Ministarstva pravde i lokalne uprave potvrđeno je zvaničnim potpisivanjem memoranduma kojim je i pokrenut projekta od kojeg se očekuje da postane primer dobre prakse", kaže Klaus Mock, regionalni kordinator za Crnu Goru i Srbiju HELP.

"Ovaj program je prvi u Srbiji, a Srbija je jedna od tri zemlje u Evropi gde će se ovakav projekat implementirati, i zbog toga smo posebno ponosni", kaže ambasador Andrea Orizio, šef Misije OEBS-a u Srbiji.

"Nama je zaista cilj da se ti ljudi ovde i prevaspitaju i resocijalizuju i da se nauče nekim novim stvarima da nađu zaposlenje van kad izađu na slobodu, ali i jednu vrlo važnu stvar, a to je da smanjimo stopu povratka ili recitivizma u Republici Srbiji", kaže dr Milan Stevović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Dosadašnja saradnja sa OEBSOM i Helpom dala je rezultate u kreiranju zakonodavnog sistema i donacijama zavodima kroz različite programe obuke. Sremska Mitrovica će biti primer za širenje projekta na zatvor Zabela u Požarevcu i u Nišu.




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи