Pet sela sa leve strane Zapadne Morave bez pijaće vode

Voda u nekoliko sela za leve strane Zapadne Morave, koja su priključena na kruševački vodovod, već sedam dana nije za piće i pripremanje hrane već samo za tehničku upotrebu.

Bez pijaće vode, trenutno je oko 900 domaćinstava u Kukljunu, Beloj Vodi, Krvavici, Šašilovcu i Brajkovcu.

"Ne može da se kuva, nesme, ima hemikalija, ima trista boga a zašto to ima toliko, šta su uradili, ja to ne znam. A, da li je voda tehnički ispravna? Ona sada dolazi ispravna, ali nije za upotrebu", kaže Desanka Krstić, selo Kukljin.

"Teško nama, pogotovo ja što sam stara i sama sam. Ne mogu da uzmem hleba a kamoli vodu. Molim vodnu zajednicu da osposobi što pre. Mi plaćamo to", kaže  Mladena Krstić, selo Kukljin.

Kruševački vodovod, svakodnevno po tri sata, iz cisterni i specijalizovanih vozila, meštane snabdeva pijaćom vodom meštane prekomoravskih sela.

"Meštani se pored toga snabdevaju vodom i sa ove velike česme u centru a neki imaju i očuvane svoje  bunare a takodje ima i dva izvoira mineralne vode. Neki zahvataju vodu i sa tih izvora", kaže Vesna Rakić, Mesna zajednica Bela Voda.

Za razliku od Bele Vode, bunari su uglavnom zagadjeni u Kukljinu, pa su meštani primorani da vodu uzimaju iz cisterni.

"Analize su u toku, od petka, znači petak, subotas i nedelja. Zavod za javno zdravlje izvršio je uzorkovanje u svim mestima gde je vod isključena za puiće i pripremanje hrane", kaže  dr Slađana Stanić, specijalista higijene Zavod za javno zdravlje Kruševac.

"Razlog, trenutno zašto nema zdrave pijaće vode u petr sela preko Morave, samo zato što su bili pripremni radovi za buduće povezivanje, nove mreže u selu Kamenare sa izfgradnjom crpne stanice", kaže Radoje Lukić, tehnički direktor JKP "Vodovod" Kruševac.

Prema rečima nadležnih u kruševačkom vodovodu meštani ovih sela dobiće zdravu pijaću vodu do kraja nedelje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи