Karavan igre u Valjevu

Ovog vikenda u Valjevu je, kroz umetničke, kreativne i edukativne programe, promovisana umetnička igra. Valjevo je među 15 gradova u Srbiji, u kojem je priređen "Karavan igre", u organizaciji Nacionalne fondacije za umetničku igru, Beogradskog festivala igre, a uz podršku Fondacije "Art Mentor" iz Lucerna i Vlade Srbije. Naša kuća je medijski sponzor "Karavana igre".

U Valjevu postoji veliko interesovanje za klasičan balet i savremenu igru. Još je važnije da ima talentovane dece za pokret, pokazale su brojne radionice sa decom i roditeljima, ali i baletske predstave poput "Malog princa".

Roditelji su oduševljeni "Karavanom igre". Videli su programe koji im nisu svakodnevno dostupni.

"Znači postojanje ovakvih predstava i ovih karavana koji se organizuju, jer mi kao roditelji nismo u mogućnosti da organizujemo to da vodimo svoju decu do Beograda, ili Novog Sada ili nekih većih gradova gde ovo mnogo češće postoji, što češće ima ovakvih predstava, ali je mnogo značajno da ima u našem gradu i da se na ovakav način organizuje."

"Ovo je zaista jedna lepa prilika, prvenstveno za decu, da mogu da se upoznaju sa baletom, što je zaista divno".

Valjevo više nema školu baleta koja je imala veliki broj polaznika. Ovde, kako su primetili organizatori "Karavana igre", "postoji jedna vrsta gladi za pokretom".

"Mi u Valjevu odprilike jednom godišnje imamo priliku da gledamo baletske predstave modernog baleta ili klasičnog baleta, i ovo je jedan od načina da publici približimo to što imamo", kaže Miloš Smiljanić, direktor Centra za kulturu Valjevo.

Igra je naprisutnija forma nastupa u evropskim gradovima. U Srbiji postoje samo četiri priznate baletske škole pa mnoga deca propuste priliku da iskažu svoj talenat. U Valjevu takođe.

"Mislim da je projekat važan za jednu vrstu mapiranja onoga što su tehnicke mogućnosti u svakom od ovih gradova, u smislu nekog daljeg planiranja nekih produkcija, koprodukcija, možda deljenja nekih velikih predstava koje dolaze u Beograd i uopšte jednog daljeg razvoja savremene igre u ovim gradovima", kaže Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre.

"Karavan igre" u Valjevu je završen baletskim gala koncertom na kojem su pored ostalih nastupili prvaci Narodnog pozorišta iz Beograda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи