Penzioneri se ponovo zapošljavaju kako bi obučili mlade

U kragujevačku fabriku Zastava oružje u proizvodne pogone vraćeni su penzionisani majstori i inženjeri. Njihov posao je da obuče mlade, ali i da nasteve realizaciju razvojnih projekata u koje su fabrika i država uložili na desetine miliona evra.

U proizvodnim pogonima Zastava oružja, najstarijoj srpskoj fabrici, spoj starog i novog. Mašine koje će uskoro biti rashodovane i automatizovana ce en ce oprema. U fabrici je zaposleno 150 mladih, kraj svakog od njih majstor sa iskustvom.

"Dosta sam naučila od njih sa njihovim iskustvom radnim koje su preneli na mene ovaj zadovoljna sam radom ovde", kaže Danijela Vasiljević, Zastava oružje.

"Mi pokušavamo ne samo njoj nego svima da nrkr finesse, detalje, da im prenesemo da njima bude lakše i za njih, a i da bude komad recimo da kvalitet, kvantitet", kaže Slobodan Živadinović, Zastava oružje.

U radionici za remont oružja već dve godine radi 10 penzionera, remontuju topove, čija je proizvodnja prestala devedesetih godina.

"Mi smo možda jedni od retkih koji to znamo da radimo".

"Onda su nas pozvali da možemo da pomognemo koliko možemo u našim godinama".

Penzioneri i u birou za projektovanje. Iz Zastav oružja u narednih pet godina odlazi 50 konstruktora, tehnologa, na ključnim funkcijama zadržani su stručnjaci da obuče mlade.

"Puno toga da prenese ono moje iskustvo što sam se ranije sretao kao mlad inženjer da im da, kako da nauče da razmišljaju pri radu", kaže Đorđe Glišić, penzionisani inženjer.

"Bitno je da se iskoristi radon vreme da čovek radi i ono što mu nije zadatak tog dana", kaže Dragan Ristić, penzionisani inženjer.

"Na fakultetu daju ti neki pravac ali ovde malo šira oblast i detaljnije se sve radi", kaže Andreja Lazarević, inženjer Zastava oružje.

U Fabrici oružja u toku je modernizacija svih pogona. Fabrika je iz sopstvenih izvora uložila sedam i po, a država 10 miliona evra. Još važnije je, smatraju, obezbediti stručan kadar.

"Gde god imamo i znamo za naše iskusne izuzetno dobre i odgovorne inženjere i majstorski kadar vratimo i da uključimo i da odmah startuju i da samim tim taj iskusni kadar je dobio zadatak da pored redovnog posla koji radi mora da obuči I mlade ljude", kaže Milojko Brzaković, direktor Zastava oružja.

Zastava oružje obučava i srednjoškolce, a najbolji, koji polože stručne ispite.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво