Grad Niš subvencioniše boravak dece u privatnim vrtićima

Grad Niš je još 2015. godine sklopio ugovor sa tri privatne predškolske ustanove u kojima subvencioniše boravak dece sa liste čekanja za vrtiće gradske predškolske ustanove Pčelica. Kako se to pokazalo kao dobra praksa, ubuduće će se povećati broj dece čiji će boravak u privatnim vrtićima biti subvencionisan, a za određene kategorije i potpuno besplatan.

Kako u vrtićima niške PU Pčelica nema dovoljno mesta, a cena boravka dece u privatnim vrtićima je 20.000 dinara mesečno, subvencionisanje boravka u privatnim vrtićima za mnoge zaposlene roditelje u Nišu praktično je spas.

"Planirali smo da ga upišemo u državni vrtić, na čekanju je bio tri godine, sad dobro je zbog ove subvencije".

"Ne bismo imali dovoljno sredstava da detetu obezbedimo privatni vrtić bez subvencija, jer moja plata je 30 hiljada dinara, a 20 je privatni vrtić".

Uz subvenicje grada, roditelji plaćaju pet hiljada dinara za privatni vrtić, što je približno uslovima u vrtićima Pčelice, gde je cena za roditelje četiri hiljade dinara, odnosno nešto manje od tri za decu koja primaju dečji dodatak. Odluka dobra koliko za roditelje toliko i za privatne vrtiće i Pčelicu, koja nastoji da smanji listu čekanja.

"U ovom trenutku na listi čekanja je 2.092 dece. Mi smo u svim vrtićima gde ima kapaciteta otvorili dodatne grupe i zbrinuli tako ukupno 200 mališana, a veliki broj dece otišao je i u privatne vrtiće", kaže Svetlana Mitić, direktorka PU Pčelica.

"Sada, i pored naših standarda koji su 7 do 10 dece po vaspitaču, su dopunjeni kapaciteti. Znači I zbog redovnog priliva novca I zbog prijema novih vaspitača, tri vaspitača su primljena", kaže Vesna Gocić, vlasnica privatne predškolske ustanove.

Od Nove godine određene kategorije dece moći će potpuno besplatno i u privatne vrtiće. Uz to, veća izdvajanja iz gradske kase treba još da smanje liste čekanja.

"Za ovu godinu obezbedjeno je 28 miliona dinara, a za sledeću biće obezbedjeno 45 miliona. Kapaciteti su do 270 dece. Ove godine je u verifikovane privatne vrtiće upisano 170 dece", kaže  Tijana Đorđević Ilić, gradski većnik.

Sem manjih razlika u broju dece u grupama, ili veličini prostorija, uslovi su približni - svi moraju da ispune zahtevane standarde i sve vrtiće snabdeva Pčelicina kuhinja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво