"Staro Užice" u Poreskoj upravi

Odnedavno, u užičkoj Poreskoj upravi, stranke, osim što mogu pribaviti potrebna poreska dokumenta, mogu i štošta naučiti iz istorije grada. Radnik Poreske uprave i strastveni kolekcionar fotografija starog Užica, Miloš Poznanović, oplemenio je radni prostor panoima podsećajući sugrađane na znamenite Užičane i grad kakav nekad beše.

Gotovo da nema stranke koja se po obavljenom poslu ne zadrži pred fotografijama  postavljenim na mestu nekadašnjih šaltera.

"Baš sam se iznenadio puno, jer to bi svi rado voleli da vide u Užicu".

"Da nema ovih slika bilo bi na neki način sumorno, ovako može da se pogledaju slike i da se nauči nešto".

O Užicu kakvo nekad bejaše i o znamenitim Užičanima, prvim preduzetnicima i poreskim obveznicima, sa panoramom grada nekada i sada, koje je Miloš, uz pomoć prijatelja Milića Simića, izdvojio iz svoje kolekcije od preko 10.000 originalnih fotografija i razglednica.

Uz svaku fotografiju sledi i propratni tekst.

"Npr. Krčagovo se do početka prošlog veka zvalo Beširovina ili Beširovo Polje, pa su u Stjepovića luci kopajući za izradu te domaće cigle našli ostatke krčaga i od tada je Krčagovo dobilo naziv onakav kakav danas ima... Vrlo je interesantna geneza Šuljagine radnje", kaže Miloš Poznanović, radnik Poreske uprave i kolekcionar.

Današnju pekaru sa čuvenom Šuljaginom lepinjom otvorio je Vlajko Čarapić, današnji vlasnik je Dragan Lazić, ali lepinja je ostala Šuljagina. Na fotografijama je i najbogatiji Užičanin u međuratnom periodu, trgovac stokom Petar Pržuljević, Rus Makin, koji je otvorio u Užicu prvu medicinsku ambulantu, mnogi koji su ostavili trag u varoši na Đetinji.

"Primetio sam čak kod ljudi, pošto su saznali da sam ja autor ove postvki, došli da me nešto pitaju, i suzu u oku, jer su videli nekog svog pretka. Imam ponuda od starih Užičana da mi donesu i oni neke fotografije sa raznim legendama, koje ću ja naravno skenirati i ostaviti u svojoj kolekciji, ali sve one otkrivaju možda neku novu priču", kaže Miloš.

Postavku u Poreskoj upravi Miloš će dopuniti i pričom o poreskim dokumentima kao svoj poklon ustanovi u kojoj radi punih 38 godina, uporedo skupljajući fotografije i razglednice.


Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво