Rehabilitacioni centar za senzornu integraciju u Kikindi

Rehabilitacioni centar za senzornu integraciju otvoren je u sklopu Centra za pružanje socijalne zaštite u Kikindi. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, a sprovode ga u partnerstvu grad Kikinda i organizacija "Panonska inicijativa".

Rehabilitacioni centar sastoji se od tri visoko specijalizovane sobe i namenjen je korisnicima Centra za pružanje usluga socijalne zaštite, deci koja pohađaju specijalne škole, zatim deci koja pohađaju redovnu nastavu, ali trebaju defektološku pomoć, kao i članovi nevladinih organizacija koje se bave decom sa smetnjama u razvoju i decom sa invaliditetom.

Dragana Dukić, izvršna direktorka Civilne organizacije "Panonska inicijativa" kaže da je prva senzorna soba, odnosno soba za senzornu stimulaciju, gde su od zavisnosti od individualni potreba kod korisnika razvija jedno ili više čula.

"Druga soba je bela soba koja služi za relaksaciju i dostizanje stanja mirne budnosti, dok se u trećoj, takozvanoj, slanoj sobi sprovodi halo terapija, čija je svrha podizanje opšteg psiho-fizičkog stanja organizma i imuniteta korisnika", dodaje Dukić.

"Iako ovo nije standardizovana usluga u smislu da nije obuhvaćena zakonom i svim našim aktima koji definišu uslugu socijalne zaštite, ovo je značajan iskorak za sve one koji će biti korisnici ovog našeg prostora", kaže Vesna Stanaćev iz Centra za pružanje usluge socijalne zaštite grada Kikinde.

Prilikom otvaranja Centra istaknut je značaj saradnje lokalne samouprave i civilnog sektora. Tim povodom, Bosiljka Srdić, zamenica gradonačelnika Kikinde, istakla je da lokalna samopuprava  smatra da je izuzetno važno da se sa partnerom iz civilnog sektora  kreairaju i realizuju projekti koji su važni za građane, a posebno za osobe koje imaju posebne potrebe.

Dobijena sredstva za realizaciju ovog projekta, u iznosu od 180 hiljada evra, koristiće se i za izradu strateških dokumenata, kako bi Centar bio održiv i nakon završetka projekta.broj komentara 0 pošalji komentar