Unapređenje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu

Evropska Unija finansira brojne projekte u Šapcu. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u tom gradu, prvo je potpuno funkcionalno u našoj zemlji, rekao je Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji. On se u Šapcu uverio i u uspešnost prekogranične saradnje sa Slavonskim Brodom, koja za cilj ima unapređenja pripremljenosti za vanredne situacije u slivu Save.

Kanalizacionom mrežom, u postrojenju za prečišćavanje na obali Save prikupljaju se otpadne vode iz grada i prigradskih naselja. Posle tretmana, u reku se uliva voda, do 40 odsto čistija od Savske.

"Na ovaj način, mi čuvamo reku, čuvamo zemlju, čuvamo prirodu i obezbeđujemo zdrav život za buduće generacije", kaže Daniela Lovrin Gavrilović, direktorka JKP "Vodovod Šabac".

Izgradnju postrojenja koje pored Šapca imaju samo još dva grada u Srbiji, sa 10 miliona evra pomogla je Evropska Unija. U njemu se prečisti više od 6 miliona kubika otpadnih voda godišnje.

"Ovo je bio veoma kompleksan projekat koji je zahtevao da veliki broj ljudi i institucija bude uključen u njega. Naš cilj jeste upravo da vlasti na različitim nivoima zajednički saradjuju sve sa istim ciljem, a to je bolja budućnost Srbije", kaže Sem Fabrici, šef  Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda veliki značaj ima i za privredu, jer smanjuje izdvajanje sredstava za ekologiju.

"Takođe želim da naglasim da je javno komulano preduzeće uradilo odličan posao, i u predviđenim rokovima završilo ovo postrojenje, koje je operativno već godinu i po dana, sa odličnim rezulatitima, i svim parametrima koje predviđa projekat, a koji su u standardu EU", kaže Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.

U okviru projekta prekogranične saradnje Šapca i Slavonskog broda, koja za cilj ima bolju opremljenost i ublažavanju štete na slivu Save, Štabu za vanredne situacije, Zavodu za javno zdravlje i službi hitne medicinske pomoći, dodeljen je deo planirane opreme i dva automobila.

"Mi smo danas dobili deo laboratorijske opreme, i naravno, jedno vozilo. Ukupno je planirano za naš zavod oko 97 hiljada evra, ukupne donacije. Što se nas tiče, mi smo dobili jedan deo opreme koji nismo imali do sada", kaže dr Igor Dragičević, ZZJ Šabac.

Realizacija projekta prekogranične saradnje koji finansira EU sa 444 hiljade evra, trajaće do kraja sledeće godine.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво