Saradnja kompanije Leoni i niških fakulteta

Nemačka kompanija Leoni potpisala je u Nišu ugovore o saradnji sa tri fakulteta niškog Univerziteta o stipendiranju i zapošljavanju visokoškolaca u toj kompaniji koja u Srbiji posluje osam godina. Petnaestoro najboljih sa Elektronskog, Ekononskog i Mašinskog fakulteta primaće novčanu nadokinadu 10 meseci, a potom će, ko bude hteo, dvostruko duže moći da karijeru nastave u jednoj od fabrika Leonija u Srbiji. Konkurs je otvoren danas.

Ukoliko ste student završne godine osnovnih ili master studija Ekonomskog, Mašinskog ili Elektronskog fakulteta u Nišu, imate prosečnu ocenu veću od 8 ipo, osnovno znanje engleskog jezika i učešće u nekom projektu, velika je šansa da budete jedan od 15 stipendista koje će Leoni narednih 10 meseci podržavati sa po 20.000 dinara mesečno.

"Kroz ovaj vid saradnje Kompanija Leoni pokušava da spoji teoriju sa praksom i naše obrazovne institucije upozna sa potrebama industrije ovog regiona", kaže Aleksandra Pešić, direktorka proizvodnog pogona Leoni u Prokuplju.

Osim stipendija za sedmoro studenata sa Mašinskog i po 4 sa Elektronskog i Ekonomskog fakulteta kompanije će za studente biti otvorena i sa stručnu praksu, radne posete i razne radionice.

"Nude se mogućnosti zapošljavanja za diplomirane studente Mašinskog fakuleta u Nišu pa se nadam da će i kvalitet i kvantitet upisanih studenata naredne godine biti veći", kaže prof. dr Nenad Pavlović, dekan Mašinskog fakulteta u Nišu.

"Prava saradnja je na nivou naučno istraživačkih projekata i mi kao Elektronski fakultet pregovaramo da uđemo i u takvu saradnju sa kompanijom Leoni", kaže prof. dr Dragan Janković, dekan Elektronskog fakulteta u Nišu.

"Nema boljeg podstreka za studente koji su pri kraju studija nego da ostanu da rade u Nišu i zasnuju ovde porodicu", dodaje on.

Leoni, koji proizvodi delove za autoindustriju U Srbiji ima tri fabrike - u Nišu, Prokuplju i Malošištu kod Doljevca. Zbog novog posla sa Mercedesom, proizvodnja se širi, pa će na proleće i Kraljevo dobiti novu fabriku.

"Razmatrali smo nekoliko lokacija i odlučili da to bude Kraljevo zbog prostora za izgradnju naše najveće fabrike u Srbiji, ali smo uvažili i preporuku Vlade da taj grad ima veliki broj nezaposlenih", kaže Klemens Saks, generalni direktor Leoni u Srbiji.

Praksa je do sada pokazala da sve što privreda uloži u obrazovanje, mladi stručnjaci koji ostanu u Srbiji to privredi dvostruko vrate.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588broj komentara 0 pošalji komentar