Stara lipa najstariji spomenik u Šapcu

Zavod za zaštitu spomenika prirode u Srbiji, zaštitio je šest odsto teritorije - nacionalne parkove, područja i rezervate i 325 spomenika prirode od kulturnog i istorijskog značaja. Jedini ovakav spomenik u Šapcu je Stara lipa, svedok vremena od gotovo 17 decenija.

Da ova sitnolisna lipa najduže pamti istoriju grada, monogi Šapčani ne znaju, kao ni Rade Đurđević, radnik komunalnog preduzeća koji godinama brine o njoj. Nagnuta ka soliteru, pored prostora za parkiranje u centru grada, odoleva vremenu duže od 160 godina.

Stablo visoko oko dvadeset metara, stručnjaci kažu, još može da raste, a velika krošnja, ove jeseni, duže nego inače, dobra je zaštita od sunca i kiše.

"Malo je ovo ruglo, mnogo je kola, mnogo svega, bilo bi dobro da je bolje zaštićeno. Mi se trudimo da održavamo, ali vidite i sami da je sve teže i teže", kaže Rade Đurđević, radnik JKP "Stari grad" Šabac.

Stara lipa, po predanju, datira iz 1840. godine. Pretpostavlja se da ju je zasadio Pop Luka Lazarević.

"Koji je nakon povratka iz emigracije 1933. godine, od kneza Miloša Obrenovića dobio ovu parcel kao mesto da se naseli i u suštini ova parcela i jeste bila preko puta konaka Jevrema Obrenovića. Proživelo je zajedno sa gradom mnoge teške trenutke i do danas ostala visoka, čitava i prava, na ponos svih građana Šapca", kaže Dejan Živanović, saradnik za kulturu u Gradskoj upravi Šapca.

Da postoje i oni koji koji brinu o ovakvim  botaničkim starinama, potvrđuje nedavno postavljena stabla, kao i poseta predstavnika republičkog Zavoda za zaštitu spomenika prirode, pod čijim je nadzorom.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво