Niške rok snage osamdesetih

Materijali niških rok grupa koje osamdesetih godina prošlog veka nisu uspele da objave ploču posle 30 godina objavljeni su na kompakt disku.

Na ce-deu "Niške rok snage 80-ih" objavljeno je 20 pesama jedanaest niških grupa iz tog vremena. Reč je o uglavnom o pop i rok kompozicijama.

Ideja Dragana Aranđelovića, autora izdanja, bila je da se pokaže da je pored grupa Kerber i Galija u to vreme u Nišu bilo još oko stotinu bendova:

"To znači da su te grupe nešto radile, da su svirale, da su imale neke snimke i da su to bile grupe za koje se tada govorilo da su grupe koje obećavaju."

Ovaj disk je za niške rokere mnogo više od muzike. On je priča o njihovom životu, izlascima, koncertima i odrastanju, kaže Dragan Stojanović iz grupe Herc.

"U to vreme smo se okupljali po mesnim zajednicama, po kvartovima. Super je bilo ako možete da dogovorite svirku u mesnoj zajednici ili još bolje na nekoj gitarujadi."

"Ja sad kad to čujem, vidim da je to tehnički vrlo loše urađeno", ističe Branko Miović, član  grupe Melanholik. "Mnogo bitnije od toga je da se čuje pozadina i šta se događa u pesmi."

Nekadašnji rokeri danas su poslovni ljudi. Neki su danas narodni poslanici, a među njima je i aktuelni načelnik policije.

"Svirali smo pet godina. Bend se zvao Kratak spoj", kaže Ninoslav Mitić, načelnik Niške policije. "Svi smo bili odavde iz Niša, drugovi iz detinjstva. To je nastalo ka želja da nešto napravimo."

Snimci, koji su nastali u dva profesionalna studija, ali i na mnoge druge načine, govore o potencijalu niške rok scene osamdesetih godina.

Dragan Aranđelović: "Toliko mnogo grupa u jednom gradu kao što je Niš, to je zaista bilo vrlo respektabilno."

Planirano je da većina snimaka i preostalih niških grupa, vrlo brzo bude objavljena na sličnim izdanjima.

broj komentara 0 pošalji komentar