Šabački đaci čuvaju uspomenu na pretke stradale u Velikom ratu

U Velikom ratu, Šabac je ostao bez polovine stanovnika. Da se junaštvo i žrtve ne zaborave, uoči Dana primirja, učenici OŠ "Jevrem Obrenović" delili su sugrađanima natalijine ramonde i plakate sa kratkim lekcijama iz istorije koje su sami pisali.

Milosav Gojković iz Bele Crkve imao je samo 21 godinu kada je počeo Prvi svetski rat. Uspomenu na njega sa ponosom čuva čukununuka Jana.

"Pošto je preživeo Prvi svetski rat, albansku golgotu i Solunski front, imao je Albansku spomenicu i bio je član Udruženja posednika Alabanske spomenice", priča Jana Gojković. "Ja sam veoma ponosna na njega."

Cvet natalijina ramonda i kada se osuši, posle zalivanja, ponovo oživi.

"Simbol stradanja u Prvom svetskom ratu je natalijina ramonda", kaže Anastasija Isailović,  "ima crveno-zelenu tračicu isto kao sa albanske spomenice."

Učenica Mina Andrić kaže da su napravili više od 1.100 ramondi, jer toliko ima učenika u njihovoj školi.

Srbija je u Velikom ratu izgubila trećinu stanovništva. Kući se vratio tek svaki svaki drugi vojnik.

Nađa Ilić kaže da su njeni drugovi i ona želeli da im iskažu zahvalnost: "Tu smo da im uputimo jedno veliko hvala, jer da njih tada nije bilo, ne bi bilo ni nas."

"Godinama u našoj školi učimo decu da cene svoje pretke, da poštuju istoriju jer će na taj način naučiti da poštuju i sebe, da poštuju druge kulture, i da budu svesni koliko je to važno", ističe nastavnica istorije Jelena Jevrić.

Samo u toku dvanaestodnevne okupacije 1914. godine, poginulo je više od 3.000 Šapčana. Za herojski otpor i stradanja Šabac je dobio tri ordena. 

broj komentara 0 pošalji komentar