Graditeljski poduhvat - brana Svračkovo na Rzavu

Pre sedam godina počela je izgradnja akumulacije Svračkovo, čija je vrednost oko šezdeset miliona evra. Reč je o pravom inženjerskom poduhvatu, brana će biti visoka 68 metara, a akumulacija će, pored vodosnabdevanja imati i druge namene.

Gradnja brane Svračkovo pravi je graditeljski poduhvat zbog konfiguracije terena i složenih geoloških karakteristika. Reka Rzav uslovila je još jednu specifičnost, po kome će se taj objekat razlikovati od drugih.

"Optočni tunel je mnogo većeg prečnika nego na ostalim branama", ističe inž. Milan Kalember iz beogradske irdrotehnike-Hidroenergetike, "zbog moći reke Rzav, u odnosu na valjevsku Jablanicu, ili na Selavu, ili druge brane po Alžiru, Tunisu, gde su te reke uglavnom bile manje protočne moći od Rzava".

Optočni tunel je prečnika 8,5 metara, a buduća akumulacija mogla bi da vodom za piće snabdeva čak pola miliona korisnika, što je dvostruko više od trenutne proizvodnje u fabrici vode Rzav.

Brana Svračkovo namenjena je za vodosnabdevanje, sprečavanje od poplava i oplemenjivanje malih voda.

"Imamo periode kada u letnjim mesecima, u tom malovodnom periodu, imamo veoma mali proticaj te reke", kaže inž. Zoran Barać, v. d. direktora JP "Rzav", Arilje. "I onda ćemo moći, znači vodu iz ove akumulacije koja je skupljena u tim prolećnim, zimskim periodima, kada imamo dosta padavina, da ispustamo i oplemenjujemo taj tok reke Rzav dole i ne samo reke Rzav već i tok Zapadne Morave."

Višenamenska funkcija uslovila je gradnju četiri tunela, ali i drugih objekata, jer će brana Svračkovo imati proizvodnju električne energije, kapaciteta oko 8 megavata. Graditelji kažu da neće biti ugrožen eko-sistem, već će ovaj poduhvat pospešiti i razvoj turizma.

Nizvodno od buduće akumulacije Svračkovo nalazi se veliki broj plaža. Inženjeri kažu da one neće doživeti nikakvu promenu, osim što će dobiti veći broj kupača i turista. 

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 06. maj 2018, 15:37)
anonymous [neregistrovani]

Ubrzajte

Opstine Pozega,Cacak,Gornji Milankovic -stotine hiljada ljudi piju cesto nezdravu vodu,a preko leta cesto iz cisterni te je zavrsetak brane SVRACKOVCI zaista vitalna potreba!!Dosta je uradjeno i investicije za zavrsetak gradnje brane i Vodovoda su znacajno manje.Drzava to moze da investira.Uslovi zivota,rada,kvalitet zdravlja,pa i turizam sa dovoljno vode se podize.Molimo da se ubrzaju radovi ,jer je to ZAISTA neophodno!!!