Prelazi preko pruge bez branika i signalizacije

U smederevskom gradskom jezgru, od pet putnih prelaza preko pruge, tri nemaju bezbednosne branike. U deset sela postoji još 13 putnih prelaza od kojih većina nema adekvatnu signalizaciju. Na ovaj problem ukazuju i naši gledaoci.

Voz za Požarevac, iz Smedereva prelazi preko pet putnih prelaza, dok napušta grad. Na tri nema bezbednosnih branika, a mašinovođa je u obavezi da pre svakog sirenom nagovesti dolazak voza. U selima, gde nema stajališta, od skoro, nema ni rampi.

Gordana Todorović iz Ralje kaže da se nikad ništa nije desilo: "Samo su vozači malo nervozni kad vide da nema rampe, jer je ranije bila tu."

"Do ovoga je moralo da dođe, jer kako čujem od kolega, tu je došlo do drastičnih krađa delova, odnosno uređaja na koje funkcioniše ovaj putni prelaz", ističe Petar Todorović, železničar u penziji.

Tokom dana, vozači imaju preglednu sliku, a i postavljen je obavezan znak "stop", međutim, tokom noći, ova deonica puta nije osvetljena.

Ovaj izuzetno frekventan put vodi do Požarevca i do Smederevske Palanke. Ovde u naselju Ralja, na putnom prelazu, bila je zvučna i svetlostna signalizacija, a bili su ispravni i branici, međutim od jula sve je uklonjeno, iako ovom prugom dnevno prođe deset vozova.

Nadležni iz gradske uprave, upoznati su sa ovim problemom. Upućeni su zvanični dopisi Saobraćajnoj policiji, Preduzeću za puteve i Železnicima Srbije.

"Dobili smo odgovor da tu postoji određena signalizacija, po zakonu, koja reguliše to, bez obzira na branike", rekao je  Branislav Drobnjaković, član gradskog za saobraćaj i bezbednost. "Ono što je još bitno, dobili smo od Železnica Srbije da su mašinovođe u obavezi da strogo vode računa kako prelaze preko pružnih prelaza."

Odgovor na pitanje kada će doći do rekonsrtrukcije pitnih prelaza, od Železnica Srbije nismo dobili. A samo u okviru smederevske opštine ih ima 18, na dva kraka železnice kojom se kreće i putnički i teretni saobraćaj.

broj komentara 0 pošalji komentar