Belovodskim poljoprivrednicima podeljena rotaciona svetla za traktore

Savet za bezbednost saobraćaja Grada Kruševca, Auto-moto savez Srbije i saobraćajna policija nastavili su kampanju "Pravi domaćin bezbedan u saobraćaju" podelom rotacionih svetala traktoristima u Beloj Vodi.

Kraći je dan, a jesenjih radova mnogo: za ozimu setvu treba pripremiti desetine hektara oranica na levoj obali Zapadne Morave. Uz sve to, zbog loših vremenskih uslova, oni koji voze traktor treba da misle i na bezbednost na putu od njive do kuće.

"To je bilo neophodno za jesenje poslove", kaže Miroslav Lazić, poljoprivrednik iz Bele Vode. "Ranije pada mrak, kasnije sviće, i zato je potrebno."

Miroljub Stojković kaže da im rotaciona svetla mnogo znače: 

"Ovde smo pored glavnog puta na ovom regionalnom putu Kruševac - Trstenik i ovo nam mnogo znači, jer smo uočljivi kada se upali."

Godišnje se poljoprivrednicima sela u okolini Kruševca podeli 500 rotacionih svetala, a uz njih i reflektujuće trake za konturno obeležavanje vozila i prikolice. U budžetu Grada obezbeđen je novac za nabavku tabli za označavanje sporih vozila, koje propisuje zakon.

"Još bih skrenuo pažnju da prilikom vanrednog događaja sa smrtnim ishodom traktorista ulazi u velike probleme", podseća Dragan Blažić, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Kruševca. "Odštetni zahtevi su veliki, kreću se više desetina hiljada evra, kazna je oko 100.000 dinara, a zatvor preko tri godine."

Najdragoceniji su svakako ljudski životi. Zato su ovom prilikom održana predavanja o bezbednosti traktorista i dece u saobraćaju. Za poljoprivrednike, Auto-moto savez obezbedio je besplatne tehničke preglede, a ovom prilikom uručeno je i auto-sedište za decučetvoročlanoj porodici Stefanović.

 

 

 

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar