Veliki "Mali Joakim" u Kruševcu

U Kruševcu se održava deseti festival predstava za decu "Mali Joakim". Tokom osam dana najmlađa publika uživaće u predstavama profesionalnih pozorišta iz Užica, Kraljeva, Šapca, Kragujevca, Pirota, Lazarevca i Kruševca.

Na putovanje po Srbiji "Mali Joakim" krenuo je pre deceniju iz Kruševca, pa je logična i odluka Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije da jubilej proslavi u gradu pod Bagdalom. Festival je otvorio ansambl matičnog pozorišta predstavom "Čarobnjak iz Oza" u režiji Zorana Lozančića.

Da zadovoljstvo mališana bude veće, festival se namenski održava tokom jesenjeg raspusta. Pored stručnog žirija, o kvalitetu ravnopravno odlučuje i dečji žiri.

Šta se promenilo od prvog do desetog Joakima, objašnjava Branislav Nedić, upravnik kruševačkog pozorišta:

"Taj prvi ‘Joakim’ je bio pionirski, da ga tako nazovemo. Nije bilo mnogo pozorišta koja su radila predstaveza decu. Nekako se kroz ovih deset godina to izuzetno dobro isprofilisalo, da jednostavno sada smo u konkurenciji imali 13 do 14 predstava nekih, koja su pravila pozorišta iz naše zajednice. Nekako svi su shvatili da je to važno. I samo ovo osamostaljenje ‘Malog Joakima’ ja mislim da je doprinelo tome da postoji kao poseban festival i verujem da će ovaj festival svake godine samo rasti."

U okviru festivala otvorena je i izložba kostima iz dečjih predstava kruševačkog pozorišta.

Gordana Gajić, majstor u garderobi, smatra da su predstave za decu zahtevnije od onih za odrasle:

"Zato što ima više mašte, a decu ne možete da lažete po ničemu. Mora da budu maštovitije, bajkovitije. I mnogo je teže raditi za decu nego za odrasle."

Zbog velikog interesovanja predstave će se igrati u dva termina, a Festival se završava 15. novembra dodelom nagrada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво