Novembarske maline kao dodatni prihod

U mnogim požeškim malinjacima koji nemaju navodnjavanje, berba je, zbog suše, okončana ranije nego što je to uobičajeno. Ipak, u nekim zasadima maline tek stižu za berbu.

Iako su pod maglom, dva i po hektara malinjaka sorte heritidž u Zaselju u punom su rodu početkom novembra. Rade Pejić ima toliki zasad i vilameta, ali kaže da je isplativija jesenja berba.

Rade Pejić iz Zaselja kaže da je ta sorta tražena, a od pozne berbe koristi imaju i sezonski radnici, čije se zarade letos umanjila suša. Novembar dobro dođe za dodatni prihod, pre svega onima bez stalnog zaposlenja.

Jedan od sezonskih radnika nekad je radio u banci: "Mi bankari beremo maline, a medicinski radnici rade u bankama."

Ima i onih kojima je to dodatna zarada: "Ja sam profesor fizičkog vaspitanja, berem maline sezonski i mogu da kažem da je dobra zarada." Neki zarade po šezdeset hiljada dinara mesečno.

Šansu za dodatne prihode vide i stručnjaci. Ortački zasad površine 40 ari u zatvorenom prostoru, pod nadzorom je Zore. Iako za podizanje zasada sorte heritidž potrebno deset puta više ulaganja nego kod vilameta, posle treće godine donosi čist prihod.

"Ako je cena vilameta ove godine bila od 136 do 158, a cena kilograma ovakve maline je trenutno je 1.000 dinara, onda je priča isplativa", ističe Zora Jevremović, dipl. inž. agronomije.

Za razliku od letnjih sorti, sezona berbe heritidža traje od maja do početka decembra, a ova sorta se ne zamrzava, već se sveža distribuira trgovinskim lancima.

 

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar