Izložba Kostadina Kirova u Dimitrovgradu

Povodom Vukove nedelje, u Narodnoj biblioteci u Dimitrovgradu, otvorena izložba Kostadina Kirova.

Svojim rukama, uz pomoć dobrog alata, kaže Kostadin, može da napravi sve što vidi i poželi. Ovaj 70-godišnji majstor ističe da neprestano radi i uči od kada zna za sebe.

"To sam počeo da radim još kao dete. Mi smo bili na selu, a tamo nam niko nije kupovao igračke. Morali smo sve da napravimo da bismo se igrali. Pravili smo traktore i kola", kaže majstor Kostadin Kirov.

Za 25 godina rada u drvnoj industriji i 16 na mestu majstora održavanja u Domu zdravlja u Dimitrovgradu, Kostadin kaže da je izučio gotovo sve zanate i poslove. Naglašava da je za vrednog čoveka sve lako.

"Nije teško. Teško je ako nemaš alat. Onda ništa ne možeš da napraviš".

Objašnjava da ne može da sedi besposlen, jer ruke same traže posao. Najviše voli da radi sa drvetom klena.

"Klenovo ako je sirovo lakše se obrađuje, a kada je suvo ono ne puca", poručuje.

Kostadinove rukotvorine od drveta i telefonske žice, izložene su u Narodnoj biblioteci u Dimitrovgradu, u oviru obeležavanja „Vukove nedelje".

"Želja nam je da afirmišimo naše sugrađane i mlađe i starije, koji se bave nekim zanatom ili nekim veštinom, a koja je na neki način vezana za tradiciju ovog kraja", kaže arheolog Vesna Nikolova.

Za sebe Kostadin kaže da je čovek starog kova i da nije sve u novcu. Zato svoje majstorije uglavnom poklanja rodbini prijateljima.

broj komentara 0 pošalji komentar