Babušnica idealna za proizvodnju zdrave hrane

U Babušnici se nadaju turistima i, pre svega, povratku meštana koji su napustili tu malu i nerazvijenu opštinu. Pri tome računaju na velike mogućnosti koje leže u netaknutoj prirodi i proizvodnji zdrave hrane.

Kada su pre četiri godine ubrali prve plodove crne ribizle, Birgita i Ivica Ristić iz Babušnice odlučili su da hobi pretvore u posao. U selu Dučevcu, odakle je rodom, Ivica je proširio zasade na 25 ari.

Crna ribizla je, kaže Ristić, veoma zahvalna za uzgajanje jer ne iziskuje velika ulaganja:

"Ne zahteva duboka zemljišta. Kod nas su zemljišta plitka i teška za obradu, tako da je ova voćna vrsta idealna za gajenje na ovom području."

Deo ovogodišnjeg roda od 3 tone Ristići su prodali, ali crnu ribizlu uglavnom prerađuju jer se od ove biljke koristi sve - od lišća do plodova, ističe Birgita:

"Možete da napravite rakiju, čaj, marmeladu, da osušite  plodove, vino."

Ristići žele da prošire proizvodnju i da Babušnica postane prepoznatljiva po crnoj ribizli, nažalost, malo je onih koji se vraćaju svojim imanjima.

Babušničko selo Dučevac ima samo pedesetak stanovnika. Migracija je u celom babušničkom kraju najveći problem. Samo u poslednjih petnaestak godina broj stanovnika se smanjio za 30-40 procenata.

"Beda je golema kad nema narod", kaže Dobrina Aleksić iz Dučevca. "Nemaš s koga da produmaš, nemaš s koga da se staviš - to je mnogo teško, ali kvo da rabotimo kad smo tu zakasali."

Dragoslav Ristić je ostao u DučevcuDa, ja sam se tu rodio i tu volim da radim, dokle god mogu."

Poslednjih nekoliko godina Turistička organizacija pokušava da ovakve sredine promoviše kao primamljive ekološke destinacije.

Prema rečima Milana Stamenkovića, direktora TO Babušnica, u toj opštini trenutno nemaju certifikate organske proizvodnje: "Možemo reći da su svi proizvodi i biljnog i životinjskog porekla organski, i to je veliki potencijal."

U lokalnoj samoupravi kažu da ne mogu da spreče odliv stanovništva, ali pokušavaju da mlađe nezaposlene ljude podstaknu da se bave etno-turizmom i proizvodnjom zdrave hrane koje nema dovoljno na tržištu.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво