Čokoladiranje suvih šljiva - diplomski rad primenjen u praksi

Gornje Crniljevo, selo u opštini Osečina sa 140 domaćinstava poznato je po proizvodnji suvih šljiva. U selu radi nekoliko većih i četrdeset malih sušara, a odnedavno i pogon za čokoladiranje suve šljive. Domaćinstvo Gorana Simića primer je da se i na selu može razviti najviši stepen prerade voća.

Tri generacije Simića u Gornjem Crniljevu kod Osečine, uspele su da od tradicionalnog domaćinstva koje je nekada sušilo tek nekoliko tona suve šljive, postanu veliki proizvođači sa ozbiljnim prerađivačkim kapacitetima.

"Stigla nam radna snaga hvala Bogu. Stigli unučad, unuk i unuka i onda više nas bilo i onda smo posle kupili uradili ovu sušaru ovaj veliku i tako redom smo išli napredovali i radili smo stvarno mnogo smo radili", kaže  Dobrila Simić, selo Gornje Crniljevo kod Osečine.

Nakon mini sušare, na kojoj se sušilo do pre deset godina, uspeli su Simići da vremenom izgrade i veliki pogon, gde se preradi i do 10 tona šljive dnevno. I tu nisu stali. Ono što su sticali godinama uložili su u pogon za čokoladiranje suve šljive.

"Nekih tridesetak godina smo se borili da dođemo do jedne fabrike. Znači samo tržište nas je teralo i sami kupci i naš kvalitet koji smo postizali. Pa mi preradimo oko dvesta tona robe u toku jedne godine koje čokoladirane, šljive bez košpe, šljive sa košpom, orginala prodatog. A inače sa ovim našim pogonom oko sedamdeset osamdeset tona osušimo u jednoj sezoni za nekih mesec dana", kaže Goran Simić, "Simić voće" Gornje Crniljevo.

Najmlađi od tri generacije Simića zadužen je za čokoladiranje. Školovao se za to i sada namerava da svoje znanje iskoristi za osmišljavanje i plasman novog proizvoda.

"Radi usavršavanja cele ove priče diplomirao sam na čokoladiranju suve šljive, to je bio diplomski rad. Imamo u ideji neke nove linije za preradu, nove pakerice za vakuumska pakovanja. Usavršavamo usavršavamo se korak po korak da bi bili što bolji na tržištu", kaže  Darko Simić, "Simić voće" Gornje Crniljevo.

Otvaranjem novog pogona stvorili su uslove da prošire i proizvodnju i asortiman, pa uz glavni proizvod čokoladiranu suvu šljivu, sada nude i drugo suvo voće, a stižu i prve narudžbine za njihovu čokoladu.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво