Otpuštena porodilja u firmi pod stečajem

Po otvaranju stečaja u paraćinskoj "Staklari" među 230 "prekobrojnih" radnika našle su se tri trudnice i porodilje. Privilegovanih kategorija nema, potvrdio je stečajni upravnik, jer su prava predviđena Zakonom o radu, kako potvrđuju i pravnici, ukinuta Zakonom o stečaju.

Diplomirani ekonomista Danijela Brdarac ima dvogodišnje dete i bebu od četiri meseca. U trenutku otvaranja stečaja sredinom septembra bila je na porodiljskom bolovanju, a da je na spisku za otkaz saznala je od prijatelja i kolega iz Fabrike.

"Osećam se poniženo i mislim da država, iako deklarativno vodi brigu o ženama, majkama, porodiljama, u praksi naš primer pokazuje upravo suprotno", kaže Danijela Brdarac, porodilja.

Danijela se pismom obratila raznim institucijama u zemlji, uključujući i našu redakciju. Od stečajnog upravnika Staklare dobila je odgovor da se prijavi na Biro i tu ostvaruje svoja prava. Nacionalnoj službi za zapošljavanje do sada se obratilo 190, sada već bivših, radnika Staklare i svi oni imaju pravo na novčanu nadoknadu.

"Dužina isplatnog perioda novčane naknade po zakonu o zapošljavanju je od tri do 12 meseci. Novčana naknada za radnike Fabrike stakla je u zavisnosti od prosečne zarade zadnjih godinu dana, ali ne može da bude manja od minimalne novčane naknade koja je za septembar bila oko 15 hiljada, ni da bude veća od 180 odsto znači 30 hiljada", kaže Milena Nikolić, Nacionalna služba za zapošljavanje.

Stečajni upravnik Saša Jovanović u telefonskom razgovoru potvrdio  nam je da zna za problem tri otpuštene trudnice i porodilje i da zakon ne poznaje tu kategoriju kao posebnu ili privilegovanu. I pravnici se slažu s ovim.

"Zakon o stečaju je specijalan zakon u odnosu na Zakon o radu, tako da su prava koja su predviđena Zakonom o radu derogirana, ukinuta Zakonom o stečaju", kaže Momčilo Jovanović, advokat.

U Staklari je ostalo oko šest stotina radnika. Fabrika radi iako je u stečaju, plate onih koji su ostali da rade po ugovoru smanjene su za 10 do 30 odsto i iznose od 30.000 do 60.000 dinara, u zavisnosti od radnog mesta.




 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара