Niški hirurzi dvojici pacijenata spasli ruke

Za manje od 72 sata lekari Kliničkog centra u Nišu imali su dve komplikovane intervencije. Dežurnim službama javila su se dva pacijenta, obojici je ruka bila presečena iznad lakta. Obe operacije uspešno su završene.

Dejan Demirović iz okoline Niša, otac troje dece povredio se dok je na cirkularu sekao drva. Samo prisebnošću onih koji su mu prvi pritekli u pomoć, odsečena ruka je doneta sa njim u bolnicu.

Tim plastičnih hiruga, ortopeda, vaskularaca i anesteziologa je za manje od dva sata od povrede uspeo da poveže dva odvojena dela tela i ruci povrati krvotok.

"U nesreći ima i sreće. Osećam po malo bolove, ali nisu kao što su bili. Još uvek je sve sveže, ali se nadam da ću posle svega da dobijem svoju ruku nazad", kaže Dejan Demirović iz Jelašnice kod Niša.

I ruka rudara koji je povređen u jami je posle operacije u fukciji, a lekari podsećaju da u vreme jesenjih poljoprivrednih radova treba biti obazriv.

"Nesreće su se dogodile na različitim mestima, ali ih povezuje ista stvar da su ljudi bili ugroženi životno sa gubitkom dela tele, cele ruke iznad lakta. Uspeli smo da se organizujemo da se u najkraćem roku uspostavi cirkulacija i posle nekoliko dana kod oba pacijenta pokazalo se da je krvotok u ruci očuvan", kaže prof. dr Predrag Kovačević, direktor Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju.

"Treba polako u svakom radu postupati, i pogledati najpre oko sebe dobro šta ima, pa tek onda raditi", kaže Dejan Demirović.

Plastični hiruzi u Nišu godišnje urade 1.200 operacija i oko 3.000 ambulantih intrevencija. Uskoro ih u novom Kliničkom centru očekuju bolji uslovi za rad.

"Oprema odnosno neophodan medicinski deo polago stiže u novi Klinički centar, radovi se polako završavaju i ovo će biti istorijska godina za naš Klinički centar", kaže prof. dr Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra Niš.

Do kraja godine Niš će dobiti i prvi dečji Urgentni centar.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара