Svaka treća žena odazove se pozivu na preventivni pregled

U Srbiji od karcinoma dojke godišnje oboli 4.600 žena, a umre hiljadu šeststo. U leskovačkom Domu zdravlja se od 2014. godine, u sklopu nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, svakodnevno organizuju preventivni pregledi. Međutim, od 11 hiljada žena, koliko je prošle godine pozvano na pregled, odazvala se tek svaka treća.

Od kada joj je na preventivnom pregledu otkriven benigni tumor dojke, fibroadenom koji je odmah hiruški odstranjen, pedesetdevetogodišnja Leskovčanka Olivera Jovanović redovno odlazi na mamografiju i kod onkologa.

"Na svaku drugu godinu idem na mamograf, a na svakih pet, šest meseci idem na kontrole kod svog onkologa", kaže Olivera Jovanović.

U Centru za prevenciju leskovačkog Doma zdravlja je baza podataka. Odavde se ženama od 50 do 69 godina starosti upućuju pozivi za skining pregled. Mesečno upute od 800 do 1.200 poziva. Žene koje nisu obuhvaćene ovim programom, a same primete promene u dojkama mogu ovde da se jave lično ili telefonom da zakažu pregled. Sve analize koje se urade čuvaju se u ginekološkom kartonu.

"Mi smo angažovali i patronažnu službu. Znači pa su i sestre na terenu, po selima po gradskim mesnim zajednicama odlazile na adrese žena koje se nisu odazivale", kaže dr Gordana Dolić, šef Centra za prevenciju.

"Samoinicijativno sam tražila mamografiju da odradim, jer imam promene. Osećam malo bolove na levoj strani", kaže Dragana Grozdanović, pacijentkinja.

Praksa pokazuje da se samo jedan odsto žena javi lekaru kada je bolest u najranijem stadijumu. Tada se beleži i izlečenje u više od 90 odsto slučajeva. U prošloj godini u kabinetima za mamografiju u leskovačkom Domu zdravlja i bolnici pregledano je 3.100 žena. 760 njih upućeno je na dodatne analize.

"Kod šest žena u prošloj godini je dokazan i one su operisane, patohistološki dokazan karcinom dojke. Na žalost sve žene koje se jave kod lekara trećina njih se javi u kasnom stadijumu", kaže dr Brankica Milutinović Stanković,radiolog Dom zdravlja Leskovac.

Klinički pregled i mamografija su najbolji put za rano otkivanje raka dojke. Zato, ističu lekari, svaka žena koja dobije poziv ne bi trebalo da ima dilemu da li da se odazove ili ne jer je spisak faktora rizika dugačak. Starost, nasleđe, menstruacija pre 12. godine, kasna menopauza, prvi porođaj posle tridesete.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво