Četrdeset godina ansambla "Stari zvuci"

Jedan od simbola starog Šapca, ansambl "Stari zvuci" ovih dana obeležava četrdeset godina trajanja. Muzička družina koja se upisala u legendu, tim povodom, okupila je u Šabačkom pozorištu, na koncertu, saradnike, prijatelje i poštovaoce, sa kojima su stvarali, po mnogima, zvezdani trag, negujući sopstveni stil u duhu Malog Pariza.

Upoznali su se još Učiteljskoj školi, da bi po uzoru na grupu "Dilberi" 1977. godine osnovali svoj ansambl, ne sluteći da će u godinama koje dolaze na najverniji način opevati Šabac i stvoriti vašorke himne: "Pošetali šabački trgovci", "Kad je deda lumpovao", "Nema točka bez čivije"...

"Stari zvuci" upisali se se u istoriju, sarađujući sa najboljim tekstopiscima, kompozitorima i pevačima.

"Milutin Popović-Zahar, Radoslav Grajić, koji je napisao dosta pesama za nas, ali osim kompozitora, sarađivali smo sa kolegama, pevačima, koji su gostovali na našim koncertima, mi na njihovim, od Šabana Šaulića i Rada Vučkovića, sa kojima smo bili dobri drugari, pa sve  redom, do Mikice Antonića, nekadašnjeg našeg člana", kaže Slobodan Apelić - Apela, član ansambla "Stari zvuci".

Muzika "Starih zvuka" nastala je na tekstove Dragiše Penjina, književnika i Čivijaškog knjaza, pesnika Ivana Glišića, Živojina Jevtića, čuvenog Bate Mrava koji je bio član ansambla i drugih. Posle četiri decenije, grupa učitelja šeretskog duha i danas se trudi da muziku i četvoroglasno pevanje dovede do savršenstva.

"To se ide do detalja da se izvuče što bolje sazvučje, onda interpunkcija, onda šta sve ono prati u tim našim pesmama, da bi ostavili takav utisak, kakav imamo", kaže Jakov - Jaša Živanović, član ansambla.

Utisku doprinosi i atmosfera i čivijaški duh na probama i koncertima, a bilo ih je oko hiljadu i po, od Kefalonije do Norveške. "Stari zvuci" se druže i van scene, negujući prijateljstvo, svoje porodice i prave vrednosti.

"Ja sam zadužen da vozim, za tehniku, da potegnem, da napravim atmosferu, jednu malo veseliju, često nam nije baš išlo kako treba, pa smo malo ljuti, pa malo pokisli, pa malo umorni, ja to malo zadenem!", kaže Slobodan Stolić, član ansambla.

"Kad razmislim, ja sam čitav jedan radni vek proveo u Starim zvucima, od osnivanja. Za ovih 40 godina, više sam radio sa Starim zvucima, nego u nastavi", kaže Miodrag - Miško Lukić, član ansambla.

Njihove najbolje godine obeležili su i Vlada Jovanović. Pinca, Kosta Pavlović, Milorad Mića Pantelić, Žika Gajić, Ibra Ahmetović. Ljudi velikog srca, dobri pedagozi i svestrani muzičari  sećaju se i drugih  saradnika, snimanja u PGP RTS-a i svega lepog, negujući šabačku  pesmu i amanet Cicvarića.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво