Kredit privrednicima kamata gradu

Kada niški privrednici podignu kredit kod jedne poslovne banke grad Niš će im platiti kamatu - na kredit od recimo milion dinara kamata iznosi nešto više od 30.000 dinara. Ovom merom privrednici, koji pozitivno posluju najmanje dve godine, veoma su zadovoljni, jer, kako kažu, retko ima podsticaja za njih.

Fabrika za proizvodnju stočne hrane kredit je iskoristila za kupovinu sirovina. U svom dvadesetogodišnjem postojanju ovo mikro preduzeće koristilo je republičke podsticaje.

"Veoma sam prijatno iznendadjena što je grad niš konačno prepoznao potrebe nas malih privrednika i ova mera je nešto što nama zaista puno znači", kaže Lidija Živanović, vlasnica fabrike.

Prednost u podsticajima uglavnom imaju početnici ili strana preduzeća smatraju privrednici, dok je kažu lokalna podrška retkost.

Pored ove fabrike u samo nedelju dana za ovu vrstu podsticaja prijavilo se još 156 manjih preduzeća. Mera je osmišljena na osnovu ankete o potrebama lokalne privrede u kojoj je učestvovalo stotinak niških privrednika.

Izdvojeni novac za plaćanje kamata - 5 miliona dinara dovoljan je za kredite u iznosu od više od 150 miliona dinara. Nadležni nisu očekivali da će tako brzo biti utrošen.

"To praktično znači da je ova mera pogodila baš u srce privrednike, da je to ono što je njima potrebno i mi ćemo se kao grad potruditi da sledeće godine kroz budžet i kroz program lokalnog ekonomskog razvoja opredelimo više sredstava za ovakvu meru", kaže Mihajlo Zdravković, gradski većnik zadužen za privredu.

Vlasnik turističke agencije Dejan Senćanski milion i po dinara uložiće u opremanje zakupljenih apartmana. Podsticaj prvi put koristi.

"Ranijih godina je bilo ono za zapošljavanje, za primanje na određeno vreme nekih radnika, ali to zaista nije ni približno tako dobro osmišljeno kao recimo ovaj projekat", kaže Dejan Senćanski, vlasnik turističke agencije.

Program Lokalnog ekonomskog razvoja u Nišu, takodje, podstiče i uvođenje sertifikata, nastup na inostranim sajmovima i projekte koji povezuju privredu i nauku.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи